BIST 10.358
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.466,79
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu: Saray'a gitmeyeceğim çünkü

Ahmet Hakan bugünkü yazısında kendisini arayan Kılıçdaroğlu'nun adli yıl açılış törenine katılmama gerekçesini köşesine taşıdı.

Abone ol

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Beştepe'deki adli yıl açılışına katılmama kararını eleştirdi.

Eleştiri üzerine Ahmet Hakan'ı arayan Kılıçdaroğlu, “Çok sağlam gerekçelerim var” deyip itirazlarını sıraladı. İşte CHP liderinin sözleri:

SARAY’DA OLMAZ

Yasama, yürütme ve yargının ayrı olması gerekir. Yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı’nın Sarayı’nda adli yıl açılışı olmaz. Bu durum güçler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmaz.

ORASI TARTIŞMALI

Açılışın yapılacağı yer, tartışmalı bir yer. Maliyeti bilinmiyor. Burayla ilgili çeşitli mahkeme kararları var. Saydamlığı savunması gereken yargı için uygun değil.

SEMBOLLER ÖNEMLİ

Yargıçların cüppelerinde düğme yoktur, kimsenin karşısında düğme iliklemesinler diye. Yargıçlar alkışlamazlar, ayağa kalkmazlar. Yargı bağımsızlığını gösteren sembollerdir bunlar ve semboller çok önemlidir. Sembolik açıdan da orada olmamalı açılış.

GÜVENLİK BAHANE

Bize önce beş yıldızlı otel için davetiye gelmişti. Biz de kabul etmiştik. Sonra değiştirdiler, Saray’da yapmaya karar verdiler. Neden? Güvenlik gerekçesiyle... Beş yıldızlı bir otelde güvenlik sorunu varsa bu ülkeye turist nasıl gelecek? Koskoca devlet, bir otelde bile güvenliği sağlayamayacak durumda mı? Böyle şey olabilir mi?

GELENEĞE AYKIRI

Bir devleti devlet yapan temel unsurlardan biri de geleneklerdir. Yargıyla ilgili gelenekler, evrensel çapta geleneklerdir. Bu gelenekler darbe döneminde bile değişmedi. Şimdi niye değişiyor?

ATMOSFERE DİKKAT

Türkiye’de bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan farklı düşünene “FETÖ’cü” muamelesi yapılıyor. Böyle bir atmosferde yargıçların doğru dürüst karar vermesi beklenebilir mi?

ALKIŞLAYACAKLAR MI

Çok merak ediyorum: Adli yıl açılışına katılacak olan yargıçlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan içeri girdiğinde ayağa kalkacaklar mı, alkışlayacaklar mı? Bunu dikkatle izleyeceğim.