BIST 9.936
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.449,45
HABER /  GÜNCEL

İç Güvenlik Paketi'nin 10 maddesi kabul edildi

Meclis Genel Kurulu'nda kavga ve tartışmalar ardından görüşülen İç Güvenlik Paketi'nin ilk 10 maddesi kabul edildi. Polisin yetkilerini önemli ölçüde artıran tasarının kabul edilen maddeleri arasında, muhalefetin en çok karşı çıktığı maddeler de var.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kavga ve tartışmalar eşliğinde görüşülen İç Güvenlik Paketi'nin ilk 10 maddesi kabul edildi.

Dün saat 21.30’da başlanan iç güvenlik paketi görüşmeleri bu sabah saat 05.00’e kadar sürdü.

Meclis’te AK Partili vekillerin oylarıyla kabul edilen maddeler arasında polisin yetkilerinin önemli ölçüde artırılmasını öngören maddeler var.

Kabul edilen maddelerden bazıları şöyle:

- Polis, acil durumlarda yargı kararı olmaksızın ev, araç ve üst arayabilecek.

- Eylem ve gösteri yürüyüşlerine, kimliklerinin gizlemek amacıyla yüzlerini örterek katılan kişilere 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

- Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine; yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler veya her türlü sis, gaz ve benzeri madde taşıyarak katılanlara hapis cezası verilebilecek.

- Eylemlerde havai fişek, demir bilye ve sapan taşıyana da hapis cezası verilebilecek.

- Polis, molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.

- Acil durumlarda, hakim kararı olmaksızın dinleme kararı alınabilecek.

Muhalefetten protesto

Oylama sırasında muhalefet milletvekilleri, İç Güvenlik Paketi maddelerine yönelik itirazlarının dikkate alınmaması nedeniyle kürsü önünde oturma eylemi yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de kürsüdeki 5 dakikalık konuşması boyunca "kahrolsun faşizm" sloganı attı.

Bazı HDP'li milletvekilleri ise pakette yer aldığı için yüzlerine fular ile tepki amaçlı kapattı.

İç Güvenlik Paketi 5 bölüm ve 132 maddeden oluşuyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, AKP'nin yasalaştırmak için ısrar ettiği, muhalefetin ise "toplumsal barışı engelleyeceğini" savunarak itiraz ettiği 'İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine 19 Şubat Perşembe günü başlanmıştı.

Kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak bilinen 684 sayılı kanun tasarısının görüşmelerinde, muhalefet ile Ak Partili milletvekilleri arasında yaşanan yumruklaşmaya varan kavgalarda yaralananlar olmuştu.