BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki Süleyman Şah Karakolu tahliye edildi

Suriye'de bulunan ve Türkiye toprağı kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gece yaptığı operasyon ile tahliye edildi. Karakol'daki 38 asker Türkiye'ye getirildi. Operasyon sırasında 1 asker hayatını kaybetti.

Abone ol

Suriye sınırları içinde bulunan ve Türkiye toprağı kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gece yaptığı operasyon ile tahliye edildi.

Saygı Karakolu'ndaki tarihi eşyalar ve 38 asker, sabah saatlerinde Türkiye'ye getirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Suriye'deki çatışma ortamının karakol personelinin güvenliği için ciddi bir risk oluşturması nedeniyle karakolun yerinin değiştirildiğini, bunun geçici bir nakil olduğunu' söyledi.

Eşzamanlı olarak Suriye Eşmesi köyüne Türk bayrağı dikildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da operasyon ile ilgili yaptığı yazılı açıklamda, 'operasyonun amacının Süleyman Şah Türbesi'ni, savaş şartlarının hakim olduğu Suriye'de daha güvenli bir mevkiye nakletmek olduğunu' belirtti.

Türbenin yerinin daha önce 2 kez değiştirildiğini hatırlatan Erdoğan, "Süleyman Şah'ın naaşının, askerlerimiz tarafından kontrol altına alınan ve şu anda bayrağımızın dalgalandırıldığı, Suriye sınırları içinde sınırımıza 200 metre mesafede bulunan Eşme bölgesine nakl-i kubur ile getirilecektir" dedi.

39 tank, 57 zırhlı araç....

Başbakan Davutoğlu, yaklaşık 1 aydır planlanan eş zamanlı iki operasyonun dün TSİ 21:00 sularında başlatıldığını belirtti.

Birinci birlikler Mürşitpınar tarafından, ikinci birlikler ise Eşme civarından Suriye topraklarına girdi.

Operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ve 572 personel katıldı.

Gece 00:30 civarı Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi'ne ulaşan birlikler, türbedeki tarihi değer taşıyan eşyalar ve personelle birlikte 04:45'te bölgeden ayrıldı.

Karakoldaki binalar tahrip edildi

Davutoğlu, karakolun Suriye'deki çatışmaların tarafarınca "istismar edilmemesi için kullanılamaz hale getirildiğini" belirtti.

Operasyonda bir asker de hayatını kaybetti. Genelkurmay Başkanlığı askerin operasyonun başlangıç evresinde yaşanan bir "kaza sonucu" öldüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, operasyona katılan tüm birliklerin sabah saatlerinde Türkiye'ye geri döndüğü belirtildi.

Operasyon kapsamında, Süleyman Şah'ın naaşı da helikopterle Türkiye'ye getirildi. Davutoğlu naaş için dini bir tören yapılacağını ifade etti.

Eylül 2014'te Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Süleyman Şah Karakolu'na çok yaklaştığını açıklamıştı.

Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde TSK'ya Suriye ve Irak'ta sınırötesi operasyon ve müdahale yetkisi veren tezkere kabul edilmişti.