BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

Tahliye doğru karar ama büyük bir zafer değil!

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Akif Okur, Süleyman Şah operasyonunu internethaber'e değerlendirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Mehmet Akif Okur, yapılan tahliyenin yerinde ve başarılı olduğunu ama bunun büyük bir zafer olmadığını söyledi. Okur, ailelerin gözü aydın olsun dedi.

TAHLİYE DOĞRU KARARDIR AMA BÜYÜK BİR ZAFER DEĞİLDİR


Süleyman Şah türbesinde görevde bulunan ailelerin gözleri aydın olsun, çok uzun bir zamandır bu tahliye harekatını bekliyorlardı, gerçekten çok ciddi bir kaygı da hakimdi. O açıdan harekatın başarıyla gerçekleşmiş olması olumlu bir gelişme.

Süleyman Şah Türbesi'nin Suriye içerisindeki varlığı Türkiye bakımındna önemli ancak krizin geldiği aşamada şöyle bir durum söz konusuydu; Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşta çekilmesi noktasında adeta bir zaaf bölgesine dönüşmüştü. Benzer biçimde, bu durum, Türkiye'nin IŞİD dahil Suriye'nin bir kısım unsurlara karşı daha aktif bir biçimde tavır takınmasını da engelleyen bir zaaf noktasıydı çünkü Türkiye Suriye'de atacağı adımlarda bir gözünü hep türbenin üzerinde tutmak durumundaydı.

Türbeye yapılacak olan bir saldırı orada bulunan başka bir terör örgütünden de gelebilirdi, hangisinden geleceğini de kesin olarak bilebilmek mümkün değildi, YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar da bu civarda gerçekleşebilir yönünde bilgiler vardı. Dolayısıyla ben tahliyenin yerinde olduğunu düşünüyorum ama bunun büyük bir zafer olduğunu söylemek de anlamlı değil. Tahliye doğru bir karardır bunu söylemek lazım.

IŞİD bu civardan çekilen bir aktör ve civardaki topraklar sürekli olarak el değiştiriyor, 21 Şubat tarihli son haritalara bakıldığında IŞİD'in bölgenin etrafında bir varlığı olduğu görünüyor ama gün gün orada hangi poziyonu elinde tutuyor değişebiliyor, bu konuda net bir bilgiye sahip değiliz.