BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İBBden kültürel tesis açıklaması

Mimar Sinan Köprüsü yanında 14 bina arasında kültürel tesis var mıydı? İddialar üzerine Büyükşehir açıklama yaptı.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi/ Zabıta Tedbir Müdürlüğü ekiplerince, 6 Ocak 2010 Çarşamba günü (dün) yıkımı gerçekleştirilen 14 adet gecekondunun arasında hiçbir kültürel tesis bulunmadığını açıkladı.

İşte Büyükşehir belediyesinin yaptığı yazılı açıklama:

• Büyükçekmece İlçesi Kanuni Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanında bulunan ve mülkiyeti tamamiyle Maliye Hazinesi’ne ait alanda kaçak olarak inşa edilmiş 18 adet yapıdan 14 yapı ekipler tarafından tamamen yıkılmıştır. Söz konusu alanda bulunan tek kültür tesisi niteliğinde olan amfi tiyatro ise yıkılmamış ve halen yerinde durmaktadır. (Resim ektedir.) Yıkımı gerçekleştirilen 14 yapı kültür tesisi niteliğinde olmayıp, ticari nitelikte kafe, nargile salonu ve et ve balık lokantasıdır. Tamamı kaçak olan ve işletmesi özel şahıslara verilen restoran-kafeleri kültür tesisi olarak niteleyip, tarihi Mimar Sinan Köprüsü ve Sokullu Külliyesi işgalini gizlemek doğru bir tutum değildir. Tarihi Mimar Sinan Köprüsü’ne yapılan tecavüzü görmezden gelip, ticari nitelikte olan kaçak ticari yapıların yıkımını ‘Belediye kültür evlerini yıktı, Kültür Parkı böyle yıktılar’ şeklinde sunmak kültüre de, tarihe de, Mimar Sinan’a da haksızlıktır.

• Bir diğer önemli husus ise şudur: Taşkın riski ve baraj kapaklarının açılması halinde olası can ve mal kayıpları göz ardı edilecek bir durum değildir. Şu anda yüzde 95 oranında dolu olan, taşkın halinde çevresindeki yapıları 4 metre yükseklikle sel baskınına maruz bırakacağı resmi raporla tespit edilen bu riske karşı İstanbul büyükşehir Belediyesi’nin kayıtsız kalması beklenmemelidir.

• Büyükçekmece Belediye Başkanı’nın bir internet sitesinde yer alan ‘belediye gelip bizim uluslararası festival alanı olarak kullandığımız alanı buldu. Bize ruhsatı yok diyorlar ama hangi çadırın ruhsatı olur?’ şeklindeki sözleri bazı hususları göz ardı etmektedir. Alanda bulunan yapıların çoğu betonarmedir. Ekteki resimlerde bu husus açıkça görülmektedir. Kaldı ki çadır da olsa ruhsat alınması gerekir. İlçe Belediyesinin kendi bölgesindeki tarihi eserleri koruma konusunda herkesten daha fazla hassas olması gerekmektedir

6 Ocak 2010 Çarşamba günü (dün) yıkımı gerçekleştirilen 14 adet gecekondunun ünvanı ve kullanım vasıfları aşağıda bulunmaktadır.
1. Yavuz Otağı (kafetarya ve nargile salonu)
2. Fatih Obası (kafetarya ve nargile salonu)
3. Kanuni Otağı (kafetarya ve nargile salonu)
4. Yörük Çadırı (kafetarya ve nargile salonu)
5. Hacivat Çadırı (kafetarya ve nargile salonu)
6. Karagöz Çadırı (kafetarya ve nargile salonu)
7. Gümüşhane Konağı (kafetarya ve nargile salonu)
8. İsimsiz tek katlı ahşap yapı (Zigana evi müştemilatı mutfak)
9. Zigana Evi (kafetarya ve nargile salonu)
10. İsimsiz tek katlı kagir yapı (B.Çekmece belediyesi depo)
11. Şanlıurfa Harran Konuk Evi (kafetarya ve nargile salonu)
12. Köprü Et ve Balık Lokantası (içkili et lokantası)
13. Mangalbaşı Et Lokantası (içkili et lokantası)
14. Tunkaya Spor Tesisleri (spor tesisi) İlgisince yıkılacaktır.

Haklarında, Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı bulunan 2 yapının yıkımı ertelenmiş ve yıkım için dava sonucu beklenmektedir. Tunkaya Spor Tesisi ünvanlı yapı ise sahipleri tarafından yıkılacaktır. Bu 17 yapı dışında kalan ve ve kültür yapısı özelliği taşıyan yegane birim Amfi Tiyatro yapısı ise yıkılmamıştır.

Yıkımı gerçekleştirilen 14 adet gecekondu;
1 - Kaçaktır
2- Gecekondudur.
3 -Tümü Hazine arazisi üzerindedir
4 - 444 yıllık tarihi Mimar Sinan Köprüsünü işgal etmekte ve görsel kirlilik yaratmaktadır.
5 - DSİ Raporuna göre şu anda %95 doluluk oranına sahip Büyükçekmece Gölü taşkın riski taşımaktadır.
6 -Olası bir aşırı yağış durumunda kapakların açılması halinde suların 4 metre boyunca yükseleceği, kapakların yeterince açılmaması halinde ise, suyun baraj gövdesi üzerinden aşarak barajın yıkılması riski ile karşı karşıya kalınacağı Büyükçekmece Barajı Model Deneyi sonucuna istinaden ifade edilmektedir.
7 – Korunması gerekli tescilli yapı olan Mimar Sinan Köprüsü çevresindeki kaçak yapıların kaldırılması için İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 11 Temmuz 2008 tarihli ve 12 Kasım 2009 tarihli Kurul Kararları bulunmaktadır.