BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Abbas Mısıra arka çıktı

Filistin konvoyuna sınırda yapmadığı eziyet kalmayan Mısır'a Filistin Devlet Başkanı Abbas'tan tam destek.

Abone ol

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’ye giden yardım konvoyuna engel olarak Türkiye’nin tepkisini çeken Mısır’a destek vererek, “Suçlu Mısır değil, Gazze’de baskıcı yönetimle işbaşına gelen HAMAS’tır” dedi.

Ankara’da bir araya gelen 200’e yakın büyükelçiye konuşan Abbas, temaslarının ardından bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Abbas, Türkiye ve Mısır arasındaki gerginliğe ilişkin şunları söyledi:

Mısır, Türkiye’den çok çaba harcıyor

“Ortada yanlış anlaşılma var. Mısır’ın algılananın aksine suçu yok. Suçlu HAMAS’tır. Çünkü süreci istismar ediyor. Türkiye Filistinliler için uğraşsa da bölgede bizler için en çok çabayı harcayan Mısır’dır. Önceki gün Mısır-Gazze sınırında meydana gelen olaylarda bir Mısır askeri hayatını kaybetti. Bu HAMAS’ın yönetimde olduğu Gazze’den gelen ikinci olay. Ama medya, yardım konvoyu ile ilgili yanlış propaganda yapıyor. Mısır belirlediği güzergâhtan geçiş isterken, bir İngiliz milletvekilinin (George Galloway) işaret ettiği yola karşı çıkıyor.

Mısır bu Refah kapının kullanılmasına karşı değil ama sürecin ve gelişmelerin HAMAS tarafından kullanılmasına karşı. Türk kamuoyuna bu konu nasıl aksettirildi ve neden hâlâ Gazze’de ambargo var? Bunun üzerinde durmak lazım. Bir de Türk ve Mısır halkını kim karşı karşıya getirmek ister? Bunu bulmak lazım. HAMAS bugün seçimin önünü açmalı. Ama kendi istedikleri bir sonuç olmadan seçimi kabul etmiyorlar.”

Ankara’nın Hamas’ı ikna etmesi önemli

Türkiye’nin HAMAS’ı muhatap alması ile ilgili sorulara ise Abbas şu yanıtları verdi: “HAMAS ile ilgili bize Türk hükümetinden bir telkinde bulunulmadı. Türk tarafı çok nazikti. Ama biz Türkiye’den gerçekten bir Filistin birliğinin sağlanması için destekte bulunmasını istedik. HAMAS’ın ikna edilmesi için Ankara’nın yardımları bizim için çok önemli. Biz de dindarız, Türk halkı da dindar maşallah. Ama dindar olmak ve ibadet etmek ile mescit ve Allah’ın istismarı farklıdır. Bunu Türk halkı çok iyi anlar.”