BIST 10.291
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,18
HABER /  POLİTİKA

Hurda ve internete indirim geldi

Bakanlar Kurulu'ndan sürpriz kararlar çıktı. 30 yaşın üstündeki araçlar hurdaya ayrılınca ÖTV indirimi yapılacak.

Abone ol
Hükümet Sözcüsü Çiçek, hurda araçların tasfiyesine ilişkin yasal düzenleme yapılacağını söyledi. 30 yaşın üzerindeki hurda araçların vergi ve plaka cezalarının silinmesi, hurdaya ayrılmaları halinde de ÖTV indirimi yapılması öngörülüyor.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Hurda haline gelen, çalışma imkanı bulunmayan eski model taşıtların tasfiyesine ilişkin yeni bir yasal düzenleme yapılacak” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edilen tasarıya göre, hurda araç indirimi 1978 ve üstü araçlar için geçerli olacak. Buna ilişkin uygulama bu yılın sonuna kadar gerçekleştirilebilecek.

Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği tasarı 30 yaşın üzerindeki hurda araçların vergi ve plaka cezalarının silinmesini, hurdaya ayrılmaları halinde de ÖTV indirimi yapılmasını öngörüyor.

Krizle birlikte zor bir döneme giren otomotiv sektörü bir süredir hurda indirimine ilişkin beklenti içindeydi.

İNTERNET VERGİSİNE İNDİRİM
Çiçek, ayrıca internet üzerinden alınan özel iletişim vergisinin indirileceğini belirterek, “Yapılacak yasal düzenlemeyle yerli ve yabancı yatırımcılar açısından uygulamada ortaya çıkan tereddütleri giderecek düzenlemeler burada yer alacak” şeklinde konuştu. Bu kapsamda internet üzerindeki özel iletişim vergisi yüzde 5’e düşürüldü. Diğer telekomünikasyon hizmetlerinde ise bu oran yüzde 15’e çekildi.

Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının borç ve alacaklarının düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısının da Bakanlar Kurulu’nda ele alındığını bildiren Çiçek, şunları söyledi: “Enerji alanında faaliyet gösteren bazı kuruluşların mali yapılarını güçlendirmek amacıyla bir kısım borç ve alacaklarının takas, mahsup ve terkin suretiyle tasfiye edilmesine ilişkin düzenlemeler. Bu kapsama TKİ, TTK, BOTAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ, TETAŞ ve TEDAŞ’ı kapsıyor. Bunların alacak-borç ilişkilerinin bir düzene kavuşmasında fayda var. Hesaplarının daha rasyonel olması bakımından. Bu düzenleme Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmiş oldu.”

IMF GÜNDEME GELMEDİ
Çiçek, bir soru üzerine de IMF ile anlaşmaya ilişkin gelişmelerin herhangi bir şekilde toplantıda gündeme gelmediğini de bildirdi.