BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hükümetin Dink ailesine önerisi

AİHM'in Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili olarak Türkiye’ye mahkumiyet kararı vereceği yönündeki haberler yeni çözüm önerilerini doğurdu.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM) gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili olarak Türkiye’ye mahkumiyet kararı vereceği yönündeki haberler üzerine Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanları başkanlığında yapılan toplantıda “Hükümetin, Dink ailesine dostane çözüm önermesi” yönünde ağırlıklı görüş oluştu.

Star gazetesinin haberine göre, dün Dışişleri Bakanlığı’nda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in başkanlığında, ilgili uzmanların katılımıyla, özelde Dink davası genelde AİHM kararlarına ilişkin bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “İçime sindiremiyorum” dediği Türkiye’nin Dink savunması ile AİHM önünde bekleyen davalarda izlenecek politikalar değerlendirildi.

HER OLASILIK MASAYA YATIRILDI

Eylül ayında açıklanacağı belirtilen Dink davası için Türkiye’nin temyize gitmesinden Dink’in TCK’nın 301. maddeden aldığı cezanın yargı yoluyla düzeltilmesine, hükümetin özür dilemesinden tek yanlı beyanda bulunmasına kadar tüm olasılıklar masaya yatırıldı. Yaklaşık 1.5 saat süren toplantının sonucunda, “Devletin, Dink ailesi ile dostane çözüme gitmesi” görüşünü kabul ağırlık kazandı.

Toplantıda ayrıca, AİHM’in gündeminde bulunan davalara ilişkin yeni stratejiler de belirlendi. Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlığı uzmanlarınca oluşturulacak yeni “Çalışma Grubu” şu stratejileri izleyecek:

• AİHM’de en fazla davası bulunan 3 ülkeden biriyiz. AİHM’de bekleyen davaların sayısı azaltılmaya çalışılacak. • Dink davasında, “Nazi” savunması başarısızdı. Bundan sonra AİHM içtihatları dikkate alınacak ve tepki çekecek ifadelere yer verilmeyecek. • Türkiye aleyhine AİHM’e başvuranlarla, mahkemeler aracılığı ile dostane çözüm oluşturulacak.