BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.426,59
HABER /  EKONOMİ

Honda iddiası bomba! Türkiye fabrikasını kapatıyor dendi ilk açıklama

Honda hakkındaki son dakika haber gündeme oturdu, iddiaya göre İngiltere ve Türkiye'deki fabrikalarını kapatacak olan otomobil devi Japonya'ya dönüyor.

Abone ol

Wall Street Journal'ın haberine göre Japon otomobil üreticisi Honda Motor Co., küresel satışlardaki düşüş nedeniyle İngiltere ve Türkiye'deki üretimini Japonya'ya taşımaya karar verdi. İngiltere'deki fabrika 2022 yılında kapanacak.

Honda'nın Türkiye'deki fabrikasının kapanma tarihi ve durumu bugün netleşecek. Honda'nın Şekerpınar'daki fabrikasında 1300 kişi çalışıyor. 

Saat 11.00'da açıklanacak

İddialara ilişkin ilk açıklama Honda Türkiye Satış, Pazarlama ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer tarafından yapıldı. Kılıçer, Honda'nın Türkiye'deki fabrikasına ilişkin iddialara ilişkin saat 11.00'da resmi açıklama yapacaklarını duyurdu. 

Honda'nın fabrikası Şekerpınar'da



Gebze Şekerpınar'da bulunan fabrika, Honda'nın Avrupa'daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda. Yıllık üretim kapasitesi 50 bin araç olan Honda Türkiye Gebze Fabrikası’nda 1300 kişi çalışıyor. Burada üretilen Civic Sedan modeli, Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail’in de dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. 



Honda binek otomobillerinin üretim, ithalat ve pazarlaması ile Honda motosikletlerinin ithalat ve pazarlamasından sorumlu Honda Türkiye, 1992 yılında yüzde 50 - 50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş. adı altında kuruldu. Geçen yıl Anadolu Honda grubu ortaklıktan ayrıldı.

Honda İngiltere fabrikasını kapatacak
Honda İngiltere'deki fabrikasını kapatma kararını ise kesinleştirdi. Brexit yanlısı bir bölge olan Swindon'da bulunan tesisin kapanacağı yönündeki bilgi, yerel kanun yapıcı Justin Tomlinson tarafından doğrulandı.

İngiltere'de otomobil üretimi sektörünün düşüşte olduğunun altını çizen Tomlinson, “Bunun Brexit değil, küresel trendlerle ilgili olduğunu konusunda netler.” dedi.

2 yıl içinde fabrika kapanacak
Tomlinson'un açıklamasına göre Honda fabrikası 2021 – 2022'de kapanacak. Honda, Brexit'in giderek yaklaşmasıyla birlikte İngiltere'den çekilen son otomobil grubu olacak. Swindon'daki fabrikada şu anda 3,500 kişi çalışıyor, tedarik zincirindeyse binlerce kişi bulunuyor. Honda 1992'den bu yana işlettiği tesiste geçen yıl aşağı yukarı 160 bin otomobil üretti.

Araba üreticileri İngiltere'yi terk ediyor

Bu ayın başında Nissan Motor Co., Brexit belirsizliklerini işaret ederek yeni nesil X-Trail SUV araçlarının İngiltere'de üretiminden vazgeçtiğini açıklamıştı. Tata Motors Ltd.'ye ait Jaguar Land Rover, Ocak'ta 43 binlik küresel işgücünden büyük çoğunluğu İngiltere'de olmak üzere 4,500 kişi çıkaracağını belirtti. İngiltere'de otomobil üretimine yönelik yatırım yarıya indi.