BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Honda hangi ülkenin Gebze Şekerpınar'daki fabrikasının Türk ortağı...

JAPONYA'nın otomobil devi Honda Türkiye'de 1997 yılında Şekerpınar fabrikasını Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş ortaklığı ile açtı. Honda'nın Türkiye ortağı şu anda bulunmuyor.

Abone ol

Wall Street Journal'da çıkan habere göre Honda İngiltere ve Türkiye'deki üretimini Japonya'ya taşımaya karar verdi. İngiltere'deki fabrika 2022 yılında kapanacak. Türkiye'deki fabrikanın kaderi de bugün duyurulacak. Peki Honda'nın Türkiye ortakları kimler, Şekerpınar'daki fabrika ne zaman kuruldu? İşte Honda hakkında bilmeniz gerekenler;

Gebze Şekerpınar'da bulunan fabrika, Honda'nın Avrupa'daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda. Yıllık üretim kapasitesi 50 bin araç olan Honda Türkiye Gebze Fabrikası’nda 770 kişi çalışıyor. Burada üretilen Civic Sedan modeli, Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail’in de dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. 

Honda'nın sahibi
Honda bir Japon markası. Honda Türkiye ise 1992 yılında %50 - %50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş. adı altında kuruldu. Anadolu Honda’nın 1996 yılında Gebze Şekerpınar’da temeli atılan fabrikasının açılışı Kasım 1997 gerçekleştirildi. Maliyeti 50 milyon dolar olarak açıklanan fabrikada 1997 sonundan itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine geçildi. Bunun yanında, Accord, Jazz, CRV, Civic Sedan ve Civic 5 Kapı modelleri için panel yedek parça üretimi gerçekleştirilip Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediliyor.

2018 yılında Anadolu Honda grubu ayrıldı
Anadolu Grubu Japonlarla otomotiv üretimindeki yollarını 2018 yılında ayırdı. Anadolu Grubu’ndan yapılan açıklama ile Anadolu Grubu şirketlerinin Honda Otomobil ve Motosiklet Fabrikalarındaki hisselerinin tamamının 37 milyon dolara Honda Motor Company’e devredildiği duyuruldu.