BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,85
ALTIN 2.389,05
HABER /  GÜNCEL

Hollande'dan AB'de reform çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Birliği'nin yetkilerini azaltması gerektiğini söyledi. Hollande, birliğin, halktan uzak, karmaşık bir proje haline geldiğini belirtti. Almanya Başbakanı Merkel de önceliğin ekonomik büyüme olduğunu vurguladı.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Birliği'nin yetkilerini azaltması gerektiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerde partisi, aşırı sağcı Ulusal Cephe'ye geçilen Hollande, Avrupa Birliği'nin çok karmaşık ve halktan kopuk bir yapı haline geldiğini söyledi.

Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel şimdi önceliğin ekonomiyi güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Avrupa Parlamentosu'nda merkez gruplar hâlâ çoğunluğu elinde bulunduruyor.

Ancak bu partiler, çok sayıda sandalyeyi, AB'nin yetkilerinin sınırlandırılması ya da birliğin lağvedilmesi gerektiğini savunan partilere kaptırdı.

İngiltere'de AB karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi yüzde 27 oyla birinci oldu.

Fransa'da da Ulusal Cephe yüzde 25 ile birinci oldu, Hollande'ın partisi sandıktan üçüncü parti olarak çıkabildi.

'AB sadeleşmeli'

Avrupa Birliği'nin önde gelen savunucularından biri olan Hollande Fransız Televizyonu'nda yayımlanan konuşmasında birliğin anlaşılamayan, uzak bir proje haline geldiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi, "Avrupa basit, açık olmalı, varlık göstermesi ve çekilmesi gereken yerleri bilmeli. Avrupa Birliği Euro bölgesindeki krizi yendi. Ama ne pahasına? Kemer sıkma önlemleri insanların ümitlerini kırdı" dedi.

Hollande, Avrupa Birliği liderleriyle bugün Brüksel'de yapacağı toplantıda önceliğin büyüme, istihdam ve yatırım olduğunu teyit edeceğini vurguladı.

Almanya'da ise Başbakan Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 35'le birinci geldi.

Merkel Avrupa'nın yerleşik partilerinin şimdi rekabetin geliştirilmesi, büyüme ve istihdam yaratılmasına odaklanarak seçmenleri geri kazanmaya öncelik vermeleri gerektiğini belirtti.

Angela Merkel, ""Bizim istemediğimiz şekilde oy kullanan düş kırıklığına uğramış insanlara verebileceğimiz en iyi cevap budur" dedi.