BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.418,75
HABER /  GÜNCEL

Hollanda'da yeni kral işbaşında

Kraliçe Beatrix tacını devretti. Willem-Alexander, yeni Hollanda Kralı. Yeni kraliçe ise Arjantinli bir yatırım bankacısı.

Abone ol

Hollanda, 123 yıl aradan sonra yönetiminde. Kraliçe Beatrix, tacını oğlu Willem-Alexander'a devretti. Arjantin kökenli Maxima Zorreguieta da Hollanda'nın yeni kraliçesi oldu.

Kraliyet tacını 33 yıl taşıyan Beatrix, geleneksel "Kraliçe Günü"nde Amsterdam'daki Kraliyet Sarayı'nda tahtına veda etti.

Saraydaki törende Beatrix, bütün yetkilerinden "feragat ettiğine" dair sözleşmeyi imzaladı.

Bu imzayla Willem-Alexander, Hollanda'nın yeni kralı, eşi Maxima da kraliçesi oldu. Beatrix de, imzanın ardından yeniden 'Prenses' unvanına döndü.

Sözleşmeye, senato ve parlamento başkanları ile kabine üyeleri ve Hollanda sömürgelerinden gelen temsilciler de imza attı.

46 yaşında kral olan Willem; 'Prenses' Beatrix, eşi Maxima ve üç kızıyla birlikte sarayın balkonuna çıkarak Dam Meydanı'ndaki kalabalığı selamladı.

Willem-Alexander'dan sonra tahtın varisi, 10 yaşındaki büyük kızı Prenses Ameila oldu.

27 Nisan 1967 doğumlu Kral Willem-Alexander, tarih eğitimi aldı.

Pilot sertifakısı bulunan Kral Willem-Alexander, stajını hava kuvvetlerinde, askerliğini de donanmada yaptı.

Dünür darbeci mi?

Sakin ve ılımlı yapısıyla tanınan Kral Willem-Alexander, Arjantinli Maxima Zorregieta ile yaptığı evlilik nedeniyle yoğun tartışmaların odağına oturdu.

Zira Maxima'nın babası Jorge Zorreguieta, 1976 - 1983 yılları arasında Arjantin'de işbaşında olan General Videla cuntasının Tarım Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

Willem-Alexander ve Maxima, 2011 yılında nişanlandılar.

Darbe ve sonrasında binlerce kişinin ölümünden sorumlu olan cuntanın önemli bir aktörüyle "dünür" olmak, Hollanda kamuoyunda tepki yarattı.

Willem-Alexander, o dönem yaptığı açıklamada, kayınpederinin "darbeci" olmadığını savundu. Bu yöndeki açıklamaları eleştiri ve alay konusu oldu.

Maxima'nın bile nişanlısı için "Birazcık aptal" dediği basına yansıdı.

Kamuoyu tepkisi nedeniyle kayınpeder Jorge Zorreguieta, 2 Şubat 2002'de yapılan evlilik töreni için Hollanda'ya gelemedi.

İlerleyen süreçte tepkiler azalınca kızının doğum yaptığı sırada Amsterdam'a gelebildi.

Ekonomi ve bankacılık eğitimi alan Kraliçe Maxima, hırslı bir kişilik olarak biliniyor.

New York ve Brüksel'de uluslararası finans kuruluşlarında görev yapan Maxima, daha "Kraliçe" unvanını almadan eleştirilere hedef oldu.

Maxima'nın, geçen hafta basına, "Kayınvalidemi Kraliçe olarak takip edeceğim için mutluyum." demesi "yakışıksız" bulundu.

Parlamento ve kabineden, "Sen bu ülkenin kraliçesi değilsin. Bu ülkenin bir kralı var. Biz onay verdiğimiz için sen böyle bir unvana sahip oldun, haddini aşma" uyarıları geldi.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği taç giyme törenine dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda resmi davetli de katıldı.

Tören, Kraliyet Sarayı'ndaki devir teslimin ardından Dam Meydanı'ndaki Yeni Kilise'de (Nieuwe Kerk) yapılacak ayinle devam etti.