BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  GÜNCEL

Hollanda basını: Dahi van Gaal, kahraman Krul

Hollanda'nın, Dünya Kupası çeyrek final karşılaşmasında Kosta Rika'yı penaltı atışları sonunda elemesi, ülkeyi sevince boğdu. Kosta Rika galibiyeti, Hollanda basınında geniş yer buldu

Abone ol

Hollanda'nın, Dünya Kupası çeyrek final karşılaşmasında Kosta Rika'yı penaltı atışları sonunda elemesi, ülkeyi sevince boğdu.

Cumartesi gecesi maç sonrası binlerce kişi yağmura aldırmdana sokaklara döküldü. Geceyi, taraftarların tezahuratları ile havai fişek ve yasak olmasına rağmen klakson sesleri doldurdu.

Kosta Rika galibiyeti, Hollanda basınında geniş yer buldu. Pazar günü gazetelerin yayımlanmadığı ülkede, internet baskılarının büyük bölümü Portakalların "zafer" haberlerine ayrıldı.

Manşetlerde, gecenin iki önemli ismi; teknik direktör Luis van Gaal ve yedek kaleci Tim Krul var. Bazı gazeteler van Gaal'ın soyadında küçük bir harf değişikliği yaparak, Van Gaal yerine "dahi" anlamındaki "Geniaal" sözcüğünü kullandı.. Başlıklarda, "Luis van Geniaal" ifadesi yer aldı.

Hollanda'nın en çok satan gazetesi Telegraaf, "Korku filminden yarı finale" üst başlığıyla, haberi manşetten duyurdu. Gazete, "Usta işi" manşetini attı. Telegraaf, teknik direktör van Gaal'ın son dakikada yaptığı kaleci değişikliğini ise, "van Gaal'ın altın müdahalesi" başlığıyla gördü.

AD gazetesi de, "Salvador'da sansasyon" başlığıyla, maça geniş yer ayırdı. NRC gazetesi, " Portakallar değil ama Tim Krul Kosta Rika'ya diz çöktürdü". Başlığını kullandı. Gazete, BBC ve Guardian başta olmak üzere, Avrupa medyasının maça ilişkin yorumlarını okuyucularına aktardı.

Volkskrant gazetesi de "van Gaal'dan usta işi. Krul ile yar finale"manşetini attı. Ülkenin bir numaralı haber sitesi Nu.nl ve Hollanda Televizyonı NOS da hem maça hem de maç sonu röportajlarına geniş yer ayırdı.

Gazete ve televizyonlar, van Gaal'ın uzatmanın son daikasında yedek kaleci Tim Krul'ü oyuna almasının, Dünya Kupası finallerinde ilk kez yaşanan bir durum olduğunun altını çiziyor. "Gecenin kahramanı" diye çağrılan Tim Krul'un açıklamaları, "Çocukluk düşü" başlığıyla duyuruluyor.

Yaptığı iki kurtarışla Hollanda'yı yarı finale taşıyan yedek kaleci Tim Krul, 7 hafta boyunca kaleci antrenörüyle penaltılar üzerine çalıştığını söylüyor. Taktiği, "Uzun süre bekle, ondan sonra köşeye yat" diye açıklayan Krul, duygularını şöyle özetliyor:

"Antrenörüm, uzun kıllarımdan dolayı beni uygun buldu bu sisteme. Böyle bir görevle son dakikada sahaya çıkmanın verdiği müthiş bir baskı vardı. Ama bununiçin bana güvenilip görev verilmesi de gurur vericeiydi. Ben bunu çocukken hayal bile edemezdim."

Özellikle uzatma bölümünün ikinci yarısında çok heyecanlandığını söylüyor 26 yaşındaki Lahey doğumlu kaleci. Bu nedenle, değişiklik beklerken bir ara tuvalete gidip geldiğini anlatıyor.

Son dakikada oyundan alınmasına sinirlenen diğer kaleci Jasper Cillesen, yedek kulübesinin yanındaki su şişesini tekmelemişti. Hollanda basını, Cillesen'in bu davranışından dolayı teknik kadrodan özür dilediğini de aktarıyor. Değişiklikten haberdar olamdığını belirten Cillesen, beklemediği bir anda oyundan alınmasına öfkelendiğini söylüyor.

Basında, Teknik direktör Luis van Gaal'in , "Eğer penaltılara kalırsa kalecei değiştireceğimi Tim biliyordu ama Jasper'a söylememelrini istedim. Bir an, 'böyle bir maçta penaltılara kalmışsak, kaybetme olasılığımız da var' diye geçirdim aklımdan" sözlerine yer verililiyor.

Robin van Persie ise, kurtarışlardan övgüyle söz ederken, "Krul daha ne yaptığının farkında değil" diye konuşuyor.

Gözler Arjantin maçında

Fenerbahçeli Dirk Kuyt, Krul'un ilk kurtarışından sonra yarı finalin geldiğine inandığını belirtiyor. Galatasaray'ın yıldızı Wesley Snijder ise, Arjantin maçı öncesi "Şimdi artık herşey yerine oturdu" diyor.

Portakalar, şimdi çarşamba akşamı oynayacakları Arjantin maçını düşünüyor. Bu iki ülke açısından oldukça önemli bir karşılaşma. Çünkü Hollanda tahtının Kraliçesi Maxima Arjantinli. Arjantin'de onbinlerce kişinin ölümünden sorumlu olan diktatör Jorge Videla cuntasının Tarım Bakanı Jorge Zorreguieta'nın kızı.

Sosyal medyada, Kral Willem - Alexander ile Kraliçe Maxima'nın maç sonucuna göre yatağa küs girebileceklerine yönelik espriler yapılıyor.

Hollanda ile Arjantin, Dünya Kupası finallerinede daha önce 4 kez karşı karşıya geldi. Hollanda Arjantin'i 1974'te 4 - 0' 1998'de de 2 - 1 yendi. 1978'de ise finalde Arjantin'e karşı 3 - 1 kaybetti. 2006'daki karşılaşma ise 0 - 0 beraberlikle sona erdi.

Hollandalıların büyük bölümü, Portakalların Dünya Kupası'nda final oynayacağına inanıyor.