BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD'den İsrail'e 'darp' baskısı

ABD Dışişleri Bakanlığı ABD vatandaşı bir gencin Doğu Kudüs'te gözaltına alındıktan sonra darp edildiği yönündeki haberlerin "son derece tedirgin edici" olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı ABD vatandaşı bir gencin Doğu Kudüs'te gözaltına alındıktan sonra darp edildiği yönündeki haberlerin "son derece tedirgin edici" olduğunu söyledi.

15 yaşındaki Tarik Kadir'in 16 yaşında ölü bulunan ve ölümü büyük tepki yaratan Muhammed Ebu Kadir'in kuzeni olduğu belirtildi.

İsrailli yetkililer olaya araştırdıklarını söyledi. Polis yetkilileri ise gencin polise saldıran bir grup arasında yer aldığını ifade etti.

Fakat gencin ailesi Kadir'in polise yönelik herhangi bir şiddet olayında yer almadığını söyledi.

Muhammed Ebu Kadir'in Doğu Kudüs'te ölü bulunması büyük tepkilere neden olmuştu. İlk otopsi bulgularına göre Filistinli gencin 'diri diri yakıldığı' belirtilmişti.

Tarik Kadir'in Doğu Kudüs'te boş bir arazide iki İsrail polisi tarafından gözaltına alınmasının cep telefonuyla çekilmiş görüntüleri ortaya çıktı.

Görüntülerde bir polisin götürülmeden önce Kadir'in kafasına vurduğu görülüyor.

Daha sonraki fotoğraflarda ise Kadir'in yüzü kan içinde ciddi şekilde şişmiş olarak görünüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki hala gözaltında olan Kadir'in ABD konsolosluğunun yetkililerince ziyaret edildiğini söyledi.

Psaki, Kadir'in gözaltında darp edilmesi ile ilgili ölçüsüz şiddeti çok sert şekilde kınadıklarını söyledi.

Sözcü, "(İsrailli makamları) en hızlı, tarafsız ve güvenilir bir araştırmaya ve bu ölçüsüz şiddetin sorumlularını bulmaya çağırıyoruz" dedi.

İsrail İçişleri Bakanlığı polis araştırma biriminin konuyu ele aldığını açıkladı.

Cuma günkü Doğu Kudüs bölgesindeki Şufat'taki Muhammed Ebu Kadir'in cenaze törenine binlerce kişi katılmıştı.

Ailesi Ebu Kadir'in üç İsrailli gencinin öldürülmesine misilleme olarak öldürüldüğüne inanıyor.

16 yaşındaki Naftali Frenkel ve Gilad Şaar ile 19 yaşındaki Eyal Yifrach adlı İsrailli gençlerin cesetleri 30 Haziran'da bulunmuş, cenazeleri geçen Çarşamba günü kaldırılmıştı.

Muhammed Ebu Kadir son olarak geçen Çarşamba sabahı Şufat'ta bir otomobile zorla bindirilirken görülmüş, daha sonra cesedi Batı Kudüs'te bulunmuştu.

Filistin Başsavcılığı Filistinli gencin 'diri diri yakıldığını' belirtirken, İsrail makamları ise ölüm nedeninin belirsiz olduğunu söylüyor.