BIST 10.226
DOLAR 32,31
EURO 34,81
ALTIN 2.408,44
HABER /  DÜNYA

Hollanda ayıplı dava

Bosna Savaşı’nın 1995 Srebreniça kıyımında yakınlarını kaybedenler, ilk kez Hollanda devletine dava açtı.

Abone ol

Hollanda’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en korkunç katliama sahne olan Bosna Savaşı’nın 1995 Srebreniça kıyımında yakınlarını kaybedenler, ilk kez Hollanda devletine dava açtı.

Bosna Savaşı’nda (Nisan 1992-Kasım 1995) 11 Temmuz 1995 günü, General Ratko Mladiç komutasında Srebreniça kentine giren Sırp güçleri, yetişkin ve delikanlı yaşta 8 bin 106 Müslüman Boşnak erkeğini katletti. Bu, soykırımın, BM’ye bağlı olan Koruma Gücü UNPROF’daki Hollanda taburunun “katliamı seyretmesi” nedeniyle yapıldığı savunuldu.

Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi’nden (YSSM) ayrı olarak Holllanda devlet mahkemesinde bugün görülmeye başlanan dava, Srebreniça’da annesini, babasını, kardeşini yitiren, UNPROFOR’da BM kimliği ile tercüman olarak çalıştığı için canlı kalabilen Hasan Nuhanoviç tarafından açıldı. Hollanda taburunda elektrik teknisyeni olarak çalışan ve Mladiç’in korkunç katliamından kurtulamayan Boşnak Rizo Mustafiç’in ailesi de ayrı dava açtı ve Lahey’de bugünkü ilk duruşmada yer aldı.

Nuhanoviç ve Mustafiç’in avukatlığını Liesbeth Zegveld ve diğer meslektaşları yapıyor.

Hollanda’da Srebreniça için açılan bu öncü bireysel davalardan sonra çarşamba günü de Srebreniça kurbanlarının 6 bin yakını ayrı davalara hazırlanıyor.