BIST 10.231
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,84
HABER /  GÜNCEL

Hizbullah: İsrail Golan'da 6 savaşçımızı öldürdü

Lübnan'daki Şii hareketi, hava saldırısında ölenler arasında Hizbullah'ın komutanlarından Cihad Mugniye'nin de olduğunu açıkladı. Mugniye'nin 2008'de Şam'da öldürülen babası İmad Mugniye de Hizbullah'ın askeri kanadının lideriydi.

Abone ol

Lübnan'daki Şii Hizbullah hareketi, İsrail'in Golan Tepeleri'nin Suriye'nin kontrolündeki bölümünde düzenlediği hava saldırısında altı savaşçısının öldüğünü açıkladı. Ölenler arasında Hizbullah'ın komutanlarından Cihad Mugniye'nin yanı sıra ve en az bir İranlının da olduğu bildiriliyor.

Hizbullah'a ait El Manar Televizyonu saldırıyla ilgili olarak, "İsrail'in Orta Doğu'nun her yerinde güvenliği tehlikeye atacak şekilde ateşle oynadığı" yorumunu yaptı.

İsrail yetkilileri ise olayla ilgili yorum yapmayacaklarını açıkladı. Ancak adları açıklanmayan İsrail kaynakları helikopter saldırısında hedef alınan kişilerin eylem hazırlığında olduklarını bildirdi.

26 yaşındaki Cihad Mugniye'nin babası İmad Mugniye de 2008 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen bir bombalı saldırıda öldürülmüştü. Hizbullah, askeri kanadının liderinin ölümünden İsrail'i sorumlu tutmuş, İsrail bu iddiayı yalanlamıştı. İmad Mugniye'nin 1980'li yıllarda Lübnan'da bir dizi Batılının rehin alınmalarının ardındaki isim olduğuna inanılıyordu.

Hizbullah yetkilileri son saldırıda yaşamını yitirenler arasında Cihad Mugniye'nin yanı sıra hereketin komutanlarından Muhammed İsa'nın da olduğunu açıkladı.

Muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in saldırısında İran'ın Devrim Muhafızları'nın bir üyesinin de öldüğünü bildirdi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tabnak ise ölen Devrim Muhafızlarının sayısının birden fazla olduğunu duyurdu.

Nasrallah İsrail'i uyarmıştı

Hizbullah lideri Şeyn Hasan Nasrallah kısa süre önce İsrail'i uyarmıştı. Nasrallah İsrail'in Suriye'deki saldırılarına misillemede bulunabileceklerini söylemişti.

Güçlerinin uzun soluklu bir mücadele için silah stokladığını vurgulayan Nasrallah, İsrail'in her köşesini vurabilcek uzun menzilli füzeleri olduğunu belirtmişti.

Hizbullah, Suriye'de Mart 2011'de rejim karşıtı isyanla başlayan ve 200 binden fazla kişinin öldüğü bir iç savaşa dönüşen çatışmalarda Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekliyor.

İsrail'in de bu süreçte Suriye'de çeşitli hava saldırıları düzenlediği biliniyor. Bu saldırıların amacı "Suriye hükümetinden İran ya da Hizbullah'a roket transferini önlemek" olarak açıklanmıştı.

48 yıldır işgal altında

İran tarafından da desteklenen Hizbullah İsrail ile 2006'da 34 gün boyunca savaşmıştı.

Son saldırının düzenlendiği Golan Tepeleri'nin hemen hemen tamamı İsrail tarafından 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda işgal edilmişti. Bölgenin sadece yaklaşık 320 kilometrekarelik bir bölümü Suriye'nin kontrolünde.

Suriye ve İsrail işgalden bu yana teknik olarak savaş halinde.

Golan Tepeleri'nde ise 70 kilometre uzunluğundaki silahsızlandırılmış bölgede ise Birleşmiş Milletler'e ait bir gözlem gücü görev yapıyor.