BIST 8.807
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.257,68
HABER /  GÜNCEL

Hizbullah Bulgaristan'ın 'Burgaz suçlamasını' reddetti

Sofya Hizbullah’ın iki üyesinin geçen seneki bir saldırının arkasında olduğunu iddia etmişti. Hizbullah liderlerinden Naim Kasim temel hedeflerinin Israil olmaya devam edeceğini söylüyor.

Abone ol

Hizbullah İsralli beş turistin ölümüyle sonuçlanan Bulgaristan'daki bombalı saldırıdan sorumlu olduğu suçlamasını reddetti.

Bulgaristan hükümeti geçen sene Burgaz'daki ölümlerden sonra Avrupa polis teşkilatı Europol'un yardımıyla soruşturma başlatmış, sonuçlarını dün açıklamıştı.

Hükümet, saldırı ile bağlantılı iki şüphelinin Hizbullah'ın askeri kanadı üyesi olduğu sonucuna vardıklarını açıkladı.

İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu Avrupa Birliği'ne Hizbullah'ı "terör örgütleri" listesine dahil etmesini istemişti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, terör örgütü olarak gördüğü Hizbulla'ın Avrupa'daki durumdan yaralandığını düşünen yetkililer bulunuyor.

İsrail başbakanı dünkü açıklamasında Hizbullah'ın 24 ülkede terör saldırıları düzenlemek için örgütlenmesini tamamladığını iddia etmişti.

Hareketin liderlerinden Naim Kasım, suçlamaları reddettiği açıklamasında "Asıl amaçlarının İsrail'le mücadele etmek olacağını" anlattı.

BBC'nin ulaştığı kimi bilgilere göre, bazı uzmanlar Bulgaristan hükümetinin açıklamasının Ortadoğu'daki başka bir "büyük oyun"un parçası olarak böyle bir suçlama getirdiğini iddia ediyor.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, Hizbullah hakkında böyle bir suçlama getirmek için ellerinde kanıt olmasaydı, böyle bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.

Sofya'daki düşünce üretim kuruluşlarından Demokrasi Çalışması Merkezi'nden Tihomir Bezlov Bulgaristan'ın "ağırlıklı olarak yabancı güvenlik kuruluşlarının hizmetlerine dayanmak zorunda olduğunu" söyledi.