BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Hitler bu kitabı toplatmıştı

ABD'li aktör Stallone'nin filmini çekmeye hazırlandığı sözde soykırım kitabı Almanya'da yasaklıydı...

Abone ol

Çek asıllı Alman yazar Franz Werfel'in "Ermeni Soykırımı" konulu kitabından esinlenen bir film yapmayı düşünen Rambo ve Rocky filmlerinin aktörü Sylvester Stallone, İngiliz Independent gazetesine Ermeni iddialarını savunan açıklamalar yaptı.

"İSA'NIN ÇİLESİ"Nİ GEÇEBİLİR
Gazete Ermeni iddiaları için "Film siyasi bir sıcak patates. Türkler, konuyu 85 yıldır öldürüyor" diyen Stallone'nin çekeceği filmin "Hazreti İsa'nın Çilesi"nden daha fazla gürültü yaratacağını da yazdı.

BU FİLMİ GÖRMÜŞTÜK!

Sylvester Stallone'nin yönetmenliğini yapacağı filmin temelini oluşturan ve Franz Werfel adında Çekoslovak asıllı bir yazar tarafından kaleme alınan "Musa Dağı'nda 40 Gün" isimli roman, 1934 yılında Almanya'da yayınlanmasından hemen sonra, Atatürk Türkiyesi'nin Alman makamları nezdinde yaptığı diplomatik girişimle toplatılmıştı.

Kitabın toplatma emrini, Hitler'in ünlü Propaganda Bakanı Dr. Joseph Goebels vermişti. O yıllarda Berlin'deki Türkiye Büyükelçiliği'nde görevli genç bir diplomat olan Feridun Cemal Erkin, Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan "Dışişleri'nde 34 Yıl" isimli anılarında, kitabın Almanya'da yasaklanmasını ayrıntılarıyla anlatmış ve şöyle yazmıştı:

"...Werfel isimli bir Çek yazarın "Musa Dağı'nda 40 Gün" başlığı altında Ermeni olaylarını hikâye eder bir eser yayınladığı duyuldu. Bakanlıktan aldığım bir telgrafta bu kitabın satışının yasaklanması ve toplatılmasının sağlanması isteniyordu. Üç gün sonra söz konusu kitabın bütün Almanya'da toplattırıldığı büyükelçiliğe bildirildi. Bakan'a teşekkür ettim. Bakan şu cevabı verdi: Türkiye ile dostluğumuza en ufak bir gölge düşmemesine o kadar özenliyiz ki, bu hususta her şeyi yapmaya hazırız."

Stallone'nin yöneteceği filmin Ermeni lobisi tarafından daha önce de çektirildiği ancak beklenen etkiyi yapamadığı için bu kez Stallone'nin adından yararlanılarak yeniden gündeme getirilmesine çalışıldığı ortaya çıktı. İlk kez 1982 yılında çekilen filmin yönetmenliğini Sarki Muradyan adında Ermeni bir sinemacı yapmıştı.