BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,76
ALTIN 2.428,38
HABER /  GÜNCEL

Hırvatistan'da göçmenler polis kordonunu deldi

Batı Avrupa ülkelerine geçmek isteyen göçmenler, Hırvatistan - Sırbistan sınırındaki polis kordonunu deldi.

Abone ol

Batı Avrupa ülkelerine geçmek isteyen göçmenler, Hırvatistan-Sırbistan sınırındaki polis kordonunu deldi.

Macaristan'ın sınırlarını kapatması üzerine göçmenler Avrupa yolculuklarında alternatif geçiş noktası olarak Hırvatistan'ı kullanıyor.

Son 24 saat içinde Hırvatistan'a yaklaşık 6 bin göçmenin girdiği bildiriliyor.

Hırvat yetkililer, göçmenlerin sığınma talebinde bulunması gerektiğini aksi takdirde geçişlerinin yasa dışı sayılacağını söylüyor.

Tovarnik kentinde polis, sıcak havada saatelerce sınırdan geçmeyi bekleyen yüzlerce göçmeni bölgeden uzak tutmaya çalışıyor. Kalabalığın polis kordonunu delmesi üzerinde sınırda arbede çıktı.

Kalabalık "Gitmek istiyoruz" sloganları attı. Bölgeden bildiren muhabirler, polisin kadın ve çocukların geçişine yardım etmeye çalıştığını aktarıyor.

BBC'nin Tovarnik'ten bildiren muhabiri Lyse Doucet bölgede biriken kalabalığın çoğunun, İran, Irak ve Suriye'den geldiğini aktarıyor. Doucet, ulaşım araçlarını bekleyen göçmenler arasında gerilimin de tırmandığını söylüyor.

Türkiye'den Avrupa ülkelerine yürüyerek geçmeye çalışan ve Edirne'deki bekleyişleri devam eden göçmenler için de hem Yunanistan'da hem de Bulgaristan'da hazırlıklar yapılıyor.

Yunanistan'da geçici hükümetin sözcüsü "Evros sınır kapısından (Kapıkule geçişinin Yunanistan tarafı) gelebilecek olan yeni bir göçmen dalgasına karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.

Bulgaristan ise göçmen akınına karşı Türkiye sınırını güçlendirmek için yaklaşık bin askeri bölgeye gönderiyor.

TIKLAYIN - TÜRKİYE GİTMEK İSTEYEN GÖÇMENLERİ NEDEN TUTUYOR?

TIKLAYIN - 'ÇOCUKLAR BOĞULMASIN DİYORSANIZ AÇIN YOLLARI'

Yunanistan sınırına yürüyen göçmenler geceleri kurdukları çadırlarda geçiriyor

Fransız AFP haber ajansına konuşan Bulgaristan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Georgy Kostov, "Gelecek hafta içinde tüm Bulgaristan-Türkiye sınırı boyunca 1000'e yakın asker konuşlandırılması için adım adım planlara başladık" dedi.

Kostov, bu kararın gece yarısı 660 göçmenin sınırdan yasa dışı yollarla Bulgaristan'a geçmeye çalışması üzerine alındığını söyledi.

Bulgaristan, Türkiye sınırına ilave askeri birlikler gönderecek.

Edirne girişinde bekleyiş devam ediyor

Büyük kısmı Suriye'deki iç savaştan kaçan ve Avrupa ülkelerinde iltica başvurusu yapmak isteyen göçmenler, deniz yoluyla Türkiye'den Yunan adalarına ulaşmaya çalışıyordu.

Ancak hafta başında sosyal medya ağı Facebook üzerinden organize olan binlerce göçmen, önce İstanbul'da Esenler otogarında toplanarak otobüsle Yunanistan sınırına gitmeye çalıştı, daha sonra ise bilet bulamnayan çok sayıda göçmen sınıra yürüyerek gitmeye başladı.

Göçmenlerin Edirne girişindeki bekleyişi sürüyor.

Altın Şafak sokaklara çıktı

Yunanistan'ın radikal sağcı neo-Nazi Altın Şafak partisinin üyeleri ise Atina sokaklarında göçmen karşıtı gösteriler düzenledi.

"Yabancılar dışarı!" ve "Yunanistan Yunanlarındır" sloganları atan gruplar şehir merkezinde toplandı. Burada bir konuşma yapan Altın Şafak lideri Nikos Michaloliakos, "Yunanistan yabancılara kapıları açmayı bırakmalı ve bu insanları geldikleri yerlere göndermeli" dedi.

Seçim anketleri Altın Şafak partisinin Pazar günü yapılacak olan erken seçimlerde yüzde 6 oy oranına ulaşabileceğini gösteriyor.