BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.428,91
HABER /  GÜNCEL

Hırvatistana Ro-Ro hattı

Başbakan Erdoğan'ın Hırvatistan ziyaretinde gündeme gelen iki ülke arasındaki ro-ro seferi hayata geçiyor.

Abone ol

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Hırvatistan ile Ro-Ro seferlerinin başlaması için proje geliştirildiğini bildirdi.

Taşkın, Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Gordon Bakota ve İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu'nun odayı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hırvatistan ziyaretinde, iki ülke arasında ro-ro seferlerinin başlaması fikrinin gündeme geldiğini belirtti.

İzmir'den Hırvatistan'a yapılacak olan ro-ro seferleriyle Türkiye ihracatının daha da artacağını kaydeden Taşkın, Türkiye'nin 125 milyar dolar ihracat hedeflediğini söyledi. Taşkın, Hırvatistan ve Türkiye'deki limanların seçilmesi, altyapılarının hazırlanmasıyla ''konuşulmaya başlanan projenin'' en kısa sürede ro-ro seferlerine dönüşmesini beklediklerini ifade etti.

Hırvatistan'ın 5 milyon nüfusuna karşın 10 milyon turist ağırladığını anımsatan Taşkın, şöyle dedi: ''İzmir, Türkiye'nin batıya açılan kapısı. Türkiye ihracatının yüzde 20'si Alsancak Limanı'ndan yapılıyor. Ro-ro seferleriyle zamandan kazanırken, maliyetlerimizi de düşürebiliriz. Avrupa ülkelerine karayolu mesafesi de kısalır. İzmir Enternasyonal Fuarı'na da Hırvatistan'dan üst düzey devlet yetkilileriyle işadamlarını getirmek için çalışıyoruz. Bu faaliyetlerin artmasıyla bölgemiz ile Hırvatistan arasındaki ticaret hacminin katlanacağına inanıyorum.''

Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Gordon Bakota da İzmir ile Hırvatistan'a ro-ro seferlerinin başlaması için çalışma yaptıklarını söyledi. Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ticaret hacminin artırılmasını istediklerini belirten Bakota, bunun için her türlü işbirliğine açık oldukları kaydetti. Ro-ro taşımacılığının kısa süre içinde başlamasının iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasında ilk adım olacağına dikkati çeken Bakota, şunları söyledi: ''Türkiye ile Hırvatistan arasındaki ticaret hacmi yeterli değil. İki ülkenin de büyük potansiyeli var. Birçok alanda işbirliği yapılabilir. Turizm yönünden de iki ülke çok zengin. Turizmde işbirliği yapılabilir. Biz Egeli işadamlarını Hırvatistan'a bekliyoruz. Ayrıca 10-17 Temmuz günleri arasında da EBSO Sergi Salonu'nda da Hırvatistan'ın Adriyatik sahillerindeki sualtı zenginliklerini gösteren fotoğraflar sergilenecek.'' Ziyarette, Büyükelçi Bakota Taşkın'a, şarap ile Hırvatistan'ın kültürel simgelerinden olan kuş figürlü bir plaket hediye etti.

BÜYÜKELÇİ'NİN İZTO ZİYARETİ
Bogota, bu ziyaret öncesinde İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı makamında ziyaret etti. Büyükelçi Bogota, turizm sektöründe eskiden Türkiye ile rakip olduklarını, şimdi işbirliği yapma zamanının geldiğini belirtti. Yat turizminin Hırvatistan'da çok önemli bir alan olduğunu dile getiren Bogota, ''Hırvatistan'a geçen yıl 10 milyon turist geldi. Türk turizmcilerin oraya gelmesi çok iyi olacak. Türkiye'den Hırvatistan'a tanıtım organizasyonu yapabiliriz. Bu işin içinde İZTO da olursa çok iyi olur'' diye konuştu. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 250 milyon dolar olduğunu hatırlatan Bogota, bu rakamın ortak organizasyonlar ile artırılabileceğini ifade etti. Hırvatistan ve Türkiye arasında tarihten gelen ortak kültürel mirasın varlığına da dikkati çeken Büyükelçi Bogota, ortak mirasın, ortak organizasyonlar ile dünyaya tanıtılabileceğini söyledi. Demirtaş da, Türkiye ihracatının önemli bölümünün deniz yoluyla diğer kısmının da kara yoluyla yapıldığını ifade etti.

Uluslararası Türk nakliyecilerinin zaman zaman İtalya'da sorunlar yaşadıklarını aktaran Demirtaş, ''Nakliyecilerimiz sizin ülkenize gelip inceleme yaparak değişik fırsatlar yakalayabilirler. Uluslararası nakliyeciler ile yat turizmi konusunda Bodrum'dan bir ekibi, inceleme için Hırvatistan'a gönderebiliriz. Çok konuşmaktan öte iş yapmaya başlamalıyız'' dedi.