BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  SAĞLIK

Hipersomni (Aşırı Uykuculuk) nedir tedavisi için ne yapılmalıdır?

Uzmanlara göre en ideal uyku en az 7 en fazla 9 saat olmalıdır. Ancak bir kişi 9 saatten fazla uyumasına rağmen yeterli bir şekilde uyumadığını ve halen uykulu hissediyorsa bu kişinin "Hipersomni" olabilme tehlikesi vardır.

Abone ol

Halk arasında aşırı uykuculuk olarak adlandırılan bu rahatsızlığa bilim literatüründe hipersomni denir. Hipersomni, çok ciddi bir rahatsılık olmamasına rağmen ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Bu yüzden 9 saatten fazla uyuyan bir kişinin mutlaka bir uzmana görünmesi gerekir. Çünkü genellikle bu rahatsızlık ciddi bir ruhsal durumun belirtisi olabilir. Yapılan araştırmalarda çok uyuyan kişilerin yüzde 70'inin intihara meyilli olduğu tespit edilmiştir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Gece uykusundan çok gündüzleri uyumak
- Uyku saatinde 9 saatten fazla olmasına rağmen sürekli uykulu hissetmek
- Bir yere ya da işe uzun süreli odaklanamamak
- Sürekli baş ağrısı, mide bulantısı çekme
- Sabahları yataktan çıkmada zorlanma gibi durumlar yaşanır. 

VÜCUDA ETKİLERİ?
- Depresyon oranını artırdığından kişinin psikolojik travmasını olumsuz etkiler. Bu da daha fazla depresyona girmesine neden olur.
- Çok fazla uyku uyuma beyin hücrelerini öldürdüğünden vücudun yaşadığı bu kararsız durum karşısında beyin bulanıklaşır. Özellikle kişinin öğrenme kabiliyetini azaltarak sersemleştirir.
- Depresyon ve sürekli uzandığı için kişide ya çok aşırı kilo alma ya da kilo verme gibi durumlar yaşanır. Hastalıklara karşı bağışıklığı zayıflattığından en hafifinden en ciddisine kadar hastalıklara yakalanma oranını artırır.
- Halk arasında uyudukça baş ağrısının geçtiği söylenir ancak bu durum tam olarak öyle gerçekleşmemektedir. Kişi uyukudukça sağlıklı hücreler olduğundan şiddetli baş ağrısı ortaya çıkar.
- Uyku aynı zamanda kan oranını olumsuz etkilediğinden kandaki hücrelerin dengesiz olmasına da neden olur. Bu da şeker hastalığına zemin hazırlayabilir.