BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  GÜNCEL

Süleyman Soylu 'tamamı yalan' dedi her şeyi anlattı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili sosyal medyadaki görüntülerle başlayan tartışmaların ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilerle ilgili tepkiye neden olan bazı yanlış bilgilere de açıklık getirdi.

‘GÜNLÜK OLARAK VERİLEN PARANIN TAMAMINI AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN KARŞILIYORUZ’
Günlük olarak onlara verilen paranın tamamını Avrupa Birliği’nden karşılıyoruz. “Üniversiteye imtihansız giriyorlar”, “Hastanelerde sıra beklemiyorlar””, “Bunlara TOKİ ev veriyor” gibi, söylenen şeylerin tamamı yalan. Bunları özellikle sosyal medyada birtakım ‘fake’ hesaplardan yapıyorlar. Bu hesapların arkasındaki gücü biliyoruz, bu konuda gereğini de yerine getiriyoruz. Ama bu Türkiye’nin lehine bir durum değil. Bu kadar yalan, olmayan şeyler insanlık için üretilmez.

‘BUGÜNE KADAR 76 BİN 443 SURİYELİYE VATANDAŞLIK VERDİK’
Toplam 76 bin 443, bunların 36 bini reşit. 5 bin 292 öğretmen, 1432 mühendis, 1235 serbest meslek sahibi, 743 doktor, 732 teknisyen, 507 küçük işyeri sahibi, 427 müdür, 396 tüccar, 392 muhasebeci, avukat, eczacı, üst düzey yönetici, hemşire, mimar, çevirmen, bankacı, akademisyen; bütün bunlar var.

ALLAH BİZİ İMTİHANA TABİ TUTAR
Ama bir gerçek var ve biz bu gerçeği göz ardı edemeyiz. Hayat sadece meta değil. Allah, tarih bizi bir imtihana tabi tutar. “Sizden sonra gelecek nesillerin üstünden bela ve musibet kalksın” derler ya, Suriyeliler ile böyle bir sınavın içerisindeyiz. Bizi birbirimizden ayırmaya, özümüzde olmayan birtakım üretmeye çalışanlara karşı tahriklere gelmeyelim.

Suriyelilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar

‘SURİYELİLERİN EN İYİLERİNİ AVRUPA ALDI’ ELEŞTİRİSİ TAMAMEN TEMELSİZ. GİDENLERİN YARISI OKUMA YAZMA DAHİ BİLMİYOR’
“En iyilerini Avrupa aldı” şeklinde temelsiz bir eleştiri ile karşı karşıya kaldık. Tam tersi, en az nitelikli olanlar buradan gitti. Türkiye’den bizim gönderdiklerimizin dışında kaçak olarak sınırlardan geçenleri bilemeyebiliriz ama bu nitelikliler de öyle geçmezler zaten, Türkiye’ye gelmişken nitelikli yoldan giderler. “27 Aralık 2018 tarihi itibarıyla, ülkemizden AB ülkelerine yeniden yerleştirme kapsamında toplam 18 bin 430 Suriyeli çıkış yapmış. Bu kişilerden 965’i geçici barınma merkezlerinden, 17 bin 473’ü ise şehirlerden. Almanya’ya 6599, Hollanda 3263, Fransa’ya 3220, Finlandiya’ya 1358, Belçika’ya 1159 kişi gitmiş. Bunlar arasında okuma yazma bilmeyenlerin sayısı 8944, yani yüzde 48.51.

‘TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ GENÇLER DE YARIN BİR GÖREV OLUNCA ORAYA GİDECEK’
Türkiye’de aynı zamanda terörle mücadelenin de içerisinde yer alıyorum. Ailesinin, çevresinin, milletimizin bir bölümünün yaşadığını herkes aynı yoğunlukta yaşamayabiliyor. Bu Suriyeliler için de geçerli. Oradaki gençler mücadele ederken, burada onlarla aynı ruh halini yaşamayanları eleştirecek değilim. Oradaki insanlar o mücadeleyi yapacak. Buradaki gençler de yarın bir görev olunca oraya gidecek.

"SURİYELİLER YÜZÜNDER ÇALIŞAMIYORUZ" ELEŞTİRİSİ
Bu eleştirinin önüne geçmek ve onların çalışmalarını da kayıt altına alabilmek için, özellikle geçici koruma kapsamındakilere yönelik bir çalışma şartı getirdik. Bunu bizden, “Eğer bunu sağlarsanız, biz hem onları sigortalı yaparız hem de bu eleştirileri engellemiş oluruz” diyerek iş dünyası istedi. Şu anda çalışma izni olan yaklaşık 65 bin kişi var.

Evet bu yeterli değil. Bu konuda ciddi bir mücadele veriliyor. İş dünyası bu talepte bulunurken, oradakiler kendi sorumluluklarını yerine getireceklerini söylemişti, fakat gelinen noktada durum bu. Bu benim iş camiasına bir sitemim olsun; Türkiye’deki en zorlu ve meşakkatli işlerde Suriyeliler çalıştırılıyor ve özellikle sanayi sitelerinin en sıkıntılı alanlarında çalışıyorlar.


Özellikle Türkiye içerisinde, gerek sosyal medya taramalarıyla gerek birtakım istihbarı değerlendirmelerle biz bunları buluyoruz. Burada vicdani bir sorumluluğumuz var. Her meseleyi Suriyelilerin üzerine boca ederek oluşturulmaya çalışan iklimde hepimiz dikkatli olmalıyız. Bu aynı zamanda insanlık vecibesidir. Suriyelilerin 2013’teki suç oranları yüzde 2.8, bugün 0.8. Kendi vatandaşlarımızın suç oranı yüzde 1.9.

SÜLEYMAN SOYLU HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ 5 ŞEY
* Kebap türü yemeklerle arası iyi değil, sebze seviyor. Favori yemeği kara lahana. “Bir de üzerine tereyağ konulursa muhteşem olur. Pırasayı, ıspanağı da severim” diyor.

* Trabzonsporlu.

* Televizyonla arası pek yok. “Ayda bir, bir iki saatlik bir diziye veya filme takılıyorum. Aksiyon filmlerini severim” diyor.

* At merakı var. “İyi at sürmek isterim. Çok az biliyorum ama daha iyi sürmek isterdim. Atın insan ile ilişkisi, tenin tene dokunması başka bir şey” diye anlatıyor.

* 20 yaşından beri yanında rahmetli kardeşinden kalan bir eşya taşıyor.