BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hipermarketlere yol göründü

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, hipermarketler yasasının Ekim'de meclise geleceğini açıkladı

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, hipermarketler yasa tasarısını önümüzdeki yasama döneminde kanunlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen 4. Avrupa-Akdeniz Yıllık Konferansına katılan Coşkun, konferansın bugün sona ermesinden sonra soruları yanıtladı.

Coşkun, bu yasanın yaklaşık 3,5 yıldır neden çıkarılamadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Bu konuda hem esnaf kesiminin, hem büyük mağazaların patronlarının, hem de yabancı sermayenin baskıları oldu" diye konuştu.

Coşkun, yasayı engelleme uğraşlarının neden kaynaklandığını şu sözlerle açıkladı:

"Bu konuda bizden önce çıkarılmış ve de aşırı devletçi görüşle hazırlanmış bir yasa vardı. Tasarıya sıcak bakmayanlar halen o kanunun etkisindeler. İşi istismar ederek hazırladığımız tasarıyı geciktirmek, bu geciktirme sırasında da yapabileceklerini yapmak istiyorlar."

Tasarının kanunlaşmasıyla Türkiye'nin AB, İngiltere, ABD ve Japonya'daki gibi bir yasal düzenlemeye kavuşacağını bildiren Coşkun, "Biz istiyoruz ki hipermarketler, trafiğin fazla yoğun olmadığı ve esnafın çok kümeleşmemiş olduğu alanlarda kurulsun" dedi.

Coşkun, akaryakıt fiyatlarındaki son zamların Türkiye'ye kaçak yakıt girişini artırıp artırmadığı sorusunu, "Kaçak yakıtla mücadelemiz sürüyor. Şu anda en fazla kaçak yakıt deniz yoluyla geliyor. Ama bu konuda da tedbirler alınmaktadır. Gemiler açıkta demirleyerek kaçak petrol pompalıyorlar" diye yanıtladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının kaçak yakıtla mücadeleye büyük önem verdiğini belirten Coşkun, bazı ilginç verilerin sorunun mevcudiyetini apaçık ortaya koyduğuna işaret ederek, "Mesela Türkiye'de piyasaya giren araç sayısı eski rakamların iki katı. Ama benzin tüketimine baktığınızda azaldığını ya da değişmediğini görüyorsunuz" dedi.