BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,73
HABER /  SAĞLIK

Hiperaktifler için tavsiye

'Hiperaktif'' olarak nitelendirilen çocuğunuz varsa ilaç vermeden önce mutlaka bir uzmana götürün.

Abone ol

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Bölükbaşı, ailelerin çocuklarına psekotrop ilaçlar kullandırmadan önce mutlaka bir uzmana götürmesini önerdi. 

Doç. Dr. Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşıtlarına göre daha ileri bir sosyal zekası olan, evde ailevi sorunlar yaşayan, gece altını ıslattığı için bunalımda olan, öğretmeninden dayak yüzünden korkan ya da sorduğu zekice sorularla öğretmenini bunaltan bir çocuğun kolaylıkla ve genelde de yanlışlıkla ''hiperaktif'' olarak nitelendirildiğini söyledi.

Bu nedenle çocukların psikotrop ilaç kullanımına yönlendirildiklerine işaret eden Bölükbaşı, ''Aileler, çocuklarına psikotrop (ruhsal tedaviye yönelik) ilaçları kullandırmadan önce, mutlaka bir uzmana götürüp ciddi bir kontrolden geçirtmelidirler'' dedi.

Psikotrop ilaçların insan davranışlarını kontrol altına almak için kullandığına dikkati çeken Bölükbaşı, şöyle devam etti: 

''Bir tür merkezi sinir sistemi uyarıcısı olan amfetamin türevi ilaçlar, özellikle hiperaktivite tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür ilaçların uzun süreli kullanımının, çocuğun gelecekteki yaşantısını ne ölçüde etkileyeceği tam olarak bilinmemektedir. Antidepresan ve antipsikotik ilaçlar da bu listede
önemli bir yer tutmaktadır. Oysa gittiği doktordan elinde böyle bir reçeteyle dönen aile, rahatsız edilmeyecek olan öğretmen gayet mutlu olmaktadır. Bu tür sorunların bir reçeteyle çözüldüğüne inanma eğilimi
çok sık görülmektedir.''
   
Çocuklarındaki gerçek problemler aktarıldığında ailelerin ikna olmadığını, antidepresan ve antipsikotik ilaçların yazılması için ısrar ettiklerini ifade eden Bölükbaşı şöyle konuştu:

''Örneğin çocukta, basit bir ilgi ve şefkat eksikliğinin olduğunu, babayla geçirilen zamanın artırılmasının yeterli olacağını söylediğimiz zaman aile hiçbir şey anlamadan yüzümüze bakar. Ancak çocuklar ciddi bir tıbbi kontrolden geçirildiğinde, çoğunlukla bir sorun olmadığı anlaşılmaktadır. Bir dizi sorun yaşayan çocuk, uyuşturularak normalleştiriliyor. Tabi buradaki normallik  tartışılır.''

Bölükbaşı, ailelerin çocuklarına hiperaktif olduğunu söyleyen bir öğretmenle karşılaştıklarında mutlaka bir uzmana danışmalarını, incelemenin sadece çocukla sınırlı kalmaması, ebeveynler ve öğretmenlerin de incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.