BIST 10.644
DOLAR 32,13
EURO 34,97
ALTIN 2.503,54
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Gladyatör mezarları Muğlada

''Truva'' filmine konu olan Akhilleus'un da bulunduğu 7 gladyatörün mezar steli, Muğla Müzesi'nde.

Abone ol

Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde 5 yıl önce bulunan, aralarında ''Truva'' filmine konu olan Akhilleus'un da bulunduğu 7 gladyatörün mezar steli, bakımı yapıldıktan sonra Muğla Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

Muğla Müzesi Müdürü Şevki Bardakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce Yatağan'da bulunan kömür havzalarındaki kazı çalışmaları sırasında, M.Ö 264 ile M.S 1. yüzyıllar arasında yapıldığı belirlenen, Roma Dönemi'ne ait 7 gladyatör mezar steli bulunduğunu belirtti.

Gladyatörlere ait mezar stellerinin, ünlü savaşçıların yaşadıkları dönem canlandırılarak sergilenmesi için yapılan çalışmaların tamamlandığını bildiren Bardakçı, şöyle konuştu: 

''Müzede özel olarak hazırlanan 60 metrekarelik salonda, Roma Dönemi'nde ün yapmış Khrysos, Vitalius, Khrysopteros, Amarios, Eumolos, Droseros ve Akhilleus'un mezar stelleri sergilenmeye başladı.Muğla Valiliği, Mermerciler Derneği ve Muğla Müzesi'nin katkılarıyla hazırlanan salonun duvarları da o dönemin savaşlarını gösteren dev tablolarla süslenecek. Birkaç gün içinde ışıklandırılacak salonda, gladyatörlerin dövüşlerini, yaşamlarını ve yaşadıkları heyecanlı sahneleri, ziyaretçilere o çağın atmosferi içinde sunacağız.''

Mezar stelleri sergilenen gladyatörler arasında ''Truva'' filmine de konu olan Akhilleus'un da bulunduğuna dikkat çeken Bardakçı, ''Okuduğumuz Grekçe yazılardan Akhilleus'un adının yarı tanrı, yarı kahraman olarak ölümsüzleştiğini öğreniyoruz. Akhilleus'un adı, 2 bin yıl öncesine kadar biliniyor'' dedi. 
   
ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 80 ORANINDA ARTTI
   
Muğla'nın tarihi ve kültürel zenginlikler açısından Türkiye'nin en zengin illerinden olduğuna işaret eden Şevki Bardakçı, ''Muğla'da 180 tarihi antik kent ve kazı alanı bulunuyor. Bu bölgelerde kazı çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu. 

Müzede Helenistik, Roma, Bizans ve yakın dönem tarihe ait eserlerin yer aldığını bildiren Bardakçı, ''Günümüzden 5 milyon yıl öncesine ait gergedan, zürafa ve fil gibi hayvanların fosilleri de bulunuyor. Yaptığımız çalışmalar sayesinde, 2005 yılında Muğla Müzesi'ni ziyaret eden ziyaretçi sayısı, önceki yıla oranla yüzde 80 arttı'' dedi.