BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hindu kanaat önderinden Gülen'e övgü

Hindistan’ın en önemli Hindu kanaat önderlerinden Swami Agnivesh, Gülen'i ve onun hareketini anlattı.

Abone ol

Hindistan’ın en önemli Hindu kanaat önderlerinden Swami Agnivesh, Türkiye ziyaretinde gittiği her yerde Fethullah Gülen Hocaefendi’nin teşvikiyle faaliyetler yürüten Hizmet Hareketi’nin varlığını hissettiğini ifade etti. Agnivesh, “Türkiye’de her yerde sayın Gülen’in talebelerini ve fikirlerini gördüm. Herkes ondan saygı ile bahsediyor.” dedi.

Hindu kanaat önderi Agnivesh, Türkiye ziyareti sırasından Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevapladı. Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin en başta diyalog alanında geliştirilebileceğini söyleyen Swami Agnivesh, bu çerçevede özellikle Hindistan Diyalog Derneği’nin çalışmalarına hayran kaldığını ifade etti. Daha önce de Türkiye’ye geldiğini ve üniversitelerde konuşma yaptığını belirten Agnivesh, “Kültürlerimiz, geleneklerimiz arasında birçok ortak yön ve değer var. Birbirimizle paylaşabileceğimiz çok şey var. Türkiye ve Hindistan’ın paylaşma kültürü ve aile değerleri biri birine çok benzer. Bunlar insanlığın geri kalanı ile paylaşabileceğimiz ve ortak paydada buluşabileceğimiz şeyler.” dedi.

Günümüzde insanlığa en büyük tehdidin hedonizmden (hazcılık, nefisperestlik) geldiğini ifade eden Swami Agnivesh, çok fazla materyalist olan hedonist kültürün yavaş yavaş toplumun hayati organlarına girdiğini söyledi. Türkiye ve Hindistan’ın karşı karşıya olduğu çok fazla sorun olduğunu kaydeden Agnivesh, “Türkiye Avrupa’ya çok yakın; ancak kendi kültürünü korumaya çalışıyor. Benzer şekilde Hindistan da Batı’nın etkisindedir. Biz Vedalarda (Hinduları kutsal metinleri) kendi köklerimizi bulmaya çalışıyoruz. Böylece bence İslam, Vedalar ve hepimiz bir birimizden çok şey öğrenebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Hindu kanaat önderi, diyalog ile birlikte ticaret alanında da iki ülkenin işbirliğini geliştirdiğine inandığını söyledi. Ticaretin de insanlar için var olması gerektiğini söyleyen Agnivesh, özellikle tüketim kültürüne kapılarak temel ruhani değerlerin kaybedilmemesi gerektiğini aktardı.

TÜRKİYE’DE, HİNDİSTAN’DAKİ GİBİ ZENGİN VE FAKİR ARASINDA BÜYÜK EŞİTSİZLİK YOK

Hindistan’da zengin ve fakir arasından büyük eşitsizlik olduğunu aktaran Swami Agnivesh, “Ben Türkiye’de böyle bir eşitsizlik görmüyorum. Bu iyi bir şey. Türkiye’de ise Kürt sorunu gibi bir problem var.” şeklinde konuştu. Agnivesh şöyle devam etti: “Hindistan’da çok fazla birlik ve aynı zamanda farklılıklar var. Farklı diller, farklı dinler ve farklı kültürler... Hindistan dünyanın ikinci büyük Müslüman ülkesi. Hıristiyanlık Hindistan’a Avrupa ve ABD’den önce geldi. Ancak bunca yüzyıldır birlikte ve mutlu yaşıyorlar. İşte bunu biz birbirimizden öğrenerek dünya ile paylaşmalıyız.”

Ailede en küçüğün en iyi besinleri aldığını ve ekmeği kazanıp getiren yetişkinin ise kendi payını en son aldığına dikkat çeken Hindu kanaat önderi, sanayi ve ticaret dünyasında da aynı şeyin uygulanması gerektiğini kaydetti. Bu paylaşım kültürünü yaymakta Türkiye ve Hindistan’ın el ele vermesi gerektiğini söyleyen Agnivesh, Türkiye’de bu işe Hizmet Hareketi’nin önderlik ettiğini ifade etti. Kendi ülkesinde ise bu alanda benzer çalışmaları Müslüman kanaat önderi Mevlana Vahiduddin Han’ın yaptığını vurguladı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da da bulunan Han’ın kendisinin yakın dostu olduğunu belirten Agnivesh, Türkiye ile Hindistan’ın birçok alanda ortak yönleri bulunduğunu yineledi.

Ülkesindeki Türk okulları konusuna da değinen Agnivesh, Türk okullarının İslam’ın diğer dinler ve kültürlerle birleşmesini sağlayabileceğini ifade etti.

GÜLEN ÇOK LİBERAL, İLERİ GÖRÜŞLÜ VE YENİLİKÇİ…

Hizmet Hareketi ve Fethullah Gülen Hocaefendi ile ilgili soruya ise Hindu kanaat önderi, “Fethullah Gülen hakkında okumalar yaptım. Bence o çok liberal, ileri görüşlü, yenilikçi birisi ve aşırıcı modelde yer almıyor. O aşırıcılığı sevmiyor.” dedi. Kültürler ve dinler arasında daha fazla diyaloga yer verilmesi gerektiğini kaydeden Swami Agnivesh, “Biz farklı düşüncelere de yer vermeliyiz. Düşünce farklılıkları hoş görülmelidir. Bu benim Fethullah Gülen’den öğrendiğim mesaj. Böylelikle biz ortak kültürümüzü zenginleştirebiliriz. O, bütün emeğini buna harcıyor, yazılı ve gönderdiği sesli mesajlarında da.” İfadelerini kullandı.

Gülen’in ABD’de olmasına rağmen fikirlerinin ve Hizmet Hareketi’nin Türkiye’nin her köşesinde olduğunu söyleyen Agnivesh, “Türkiye’de gittiğim her yerde onun varlığını hissetim. Her yerde onun talebelerini ve fikirlerini gördüm. Herkes ondan saygı ile bahsediyor.” dedi. Swami Agnivesh, Hindistan’da çok daha fazla insanın Gülen’in eserlerini, fikirlerini öğreneceğine emin olduğunu aktardı.

AGNİVESH, HİNDİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİNDE

Swami Agnivesh, Türkiye temasları çerçevesinde İstanbul’daki Fatih Üniversitesi ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ve Konya’daki Mevlana Üniversitesi’ni de ziyaret etti. Agnivesh, ziyaretini son ayağı Ankara’da ise Hindistan’ın Ankara Büykelçiliği’nin ziyaret etti. Hindu kanaat önderi, elçilikte Hint Büyükelçi Susmita Gongulee tarafından karşılandı.

Elçilik ziyareti sonrası Cihan’a Türkiye temaslarını değerlendiren Swami Agnivesh, GYV ziyaretinde yazar Ali Ünal’ın kendisinin tercüme ettiği Kur’an-ı Kerim’i hediye edildiğini anlattı. Konya’yı ve Mevlana Üniversitesi’ni de ziyaret ettiğini aktaran Agnivesh, Mevlana Celaleddin Rumi’nin hayatı ve fikirlerinden etkilendiğini söyledi.