BIST 10.103
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.403,89
HABER /  GÜNCEL

13 Haziran Basın Özeti

İngiltere basınında bu sabah Suriye krizi öne çıkıyor. Independent, Körfez ülkelerinin Türkiye üzerinden muhalifleri silahlandırdığını yazıyor.

Abone ol

İngiltere gazetelerinde bu sabah Suriye'deki krize ilişkin diplomatik gelişmeler öne çıkıyor.

Guardian gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın dün yaptığı açıklamada Rusya'yı, Suriye'ye saldırı helikopterleri temin etmekle suçladığını hatırlatıp, bu gelişmenin Suriye'deki krizi derinleştireceği yorumunu yapıyor.

Haberde, Clinton'ın açıklamasının, Birleşmiş Milletler'in barış koruma operasyonları şefi Herve Ladsous'nun Suriye'de yaşanan olayları 'iç savaş' olarak nitelendirmesinin hemen ardından geldiğine dikkat çekiliyor.

İlk defa bir Birleşmiş Milletler yetkilisinin 'iç savaş' ifadesini kullandığına vurgu yapan gazete, Uluslararası Kızıl Haç Örgütü'nün de ülkedeki ihtiyaçları karşılamakta zorlandığını belirtiyor.

'Uçuşa yasak bölge'

Birleşmiş Milletler yetkilileri ve Suriyeli muhalif kaynakların, ülke çapında helikopter saldırılarının arttığına ilişkin sözlerine yer verilen haberde, Libya'daki gibi Suriye'de de Nato'nun askeri müdahalesi öncesi uçuşa yasak bölge ilan edilebileceği yazıyor.

Gazete, böyle bir karara Rusya'nın kesinlikle karşı çıkacağını belirtirken, Clinton'ın da 'uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Türkiye'nin stratejik veya ulusal çıkarları açısından kırmızı çizgisi olabileceği' yorumunu aktarıyor.

Guardian'a göre, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik barış planının uygulanacağına dair umutlar giderek tükeniyor.

'MİT, muhaliflerin silahlandırıldığını biliyor'

Suriye'deki krizi manşetine taşıyan Independent gazetesi, Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriyeli muhaliflere "silah yardımı yaptığını" iddia ediyor.

Independent gazetesinin İstanbul muhabiri Justin Vela'nın özel haberine göre Körfez ülkeleri, Ankara'nın bilgisi dahilinde, Türkiye üzerinden Suriyeli muhalifleri silahlandırıyor.

Gazete, Ankara'da bulunan Batılı bir diplomatın ifadesine dayandırdığı özel haberinde, Suudi Arabistan ve Katar'ın, Türkiye üzerinden muhalif Özgür Suriye Ordusu'na silah temin ettiğini, teslimatın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından da desteklendiğini yazıyor.

İran ve Rusya'nın Suriye rejimine silah yardımı yaptığını belirten gazete, Suriyeli muhaliflerin ise Körfez ülkeleri yardım edene kadar Hatay'da kara borsadan temin ettikleri eski cephanelikleri kullandıklarını ifade ediyor.

Habere göre, üç hafta önce Suudi Arabistan ve Katar'dan Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif askerlere, Kalaşnikof, makineli tüfek, el bombası ve tank savar silah teslimatı yapıldı.

Independent, Özgür Suriye Ordusu'na bağlı bir askerin "Türkiye hükümeti silahlanmamıza yardım etti" sözlerine yer verirken teslimatın gemi ile yapıldığını aktarıyor.

Gazeteye konuşan Batılı diplomat, "Türk hükümetinin teslimatı hiçbir zaman itiraf etmeyeceğini" belirtirken silah yardımının yalnızca Suriyeli Müslüman Kardeşler grubuna yakın muhaliflere yapıldığını ifade ediyor.

Koalisyonda 'Hunt çatlağı'

Daily Telegraph gazetesinin manşetinde, bu sabah medya ve siyaset ilişkisinin irdelendiği bağımsız Leveson soruşturmasının İngiltere hükümetinde yarattığı çatlak öne çıkıyor.

Daily Telegraph, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratların lideri ve Başbakan yardımcısı Nick Clegg'in, BSkyB televizyon kanalının ihalesinden sorumlu olan Kültür Bakanı Jeremy Hunt hakkında da bağımsız bir soruşturma açılması yönünde yaptığı talebin, koalisyonu ikiye böldüğünü yazıyor.

Gazete, BSkyB ihalesini, medya patronu Rupert Murdoch'ın şirketi News Corporation'a vermek için gizli görüşmeler yaptığı iddia edilen Kültür Bakanı Hunt'ın soruşturulmasını isteyen Clegg ile buna karşı çıkan Başbakan David Cameron arasında fikir ayrılığı olduğuna dikkat çekiyor.

Haberde, Hunt'ın geçen ay Leveson soruşturması dâhilinde verdiği ifade sonrası hakkında soruşturma talebi açıldığı açıklansa da Başbakanlık kaynaklarının bu iddiayı yalanladığı hatırlatılıyor.
Daily Telegraph gazetesi, koalisyonun küçük ortağı Nick Clegg ile Başbakan David Cameron arasında daha önce bazı siyasi konularda fikir ayrılıkları yaşandığını ancak bu son uyuşmazlığın kişisel düzeyde yaşanan en büyük gerginlik olduğuna dikkat çekiyor.

İngiltere'de çocuk istismarı

The Times gazetesi sürmanşetten verdiği haberde, İngiltere'de çocuklara yönelik artan cinsel istismarla ilgili dün açılan meclis soruşturmasına dikkat çekiyor.

Polis, savcı ve sosyal güvenlik yetkililerinin çocuklara yönelik yapılan cinsel istismarın arttığına dair verdikleri ifadeye yer veren gazete, geçen ay sekizi Pakistan biri Afganistan kökenli sekiz kişinin çocukları taciz etme suçundan hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatıyor.

Gazete soruşturmanın, yaşları 12-16 arasında değişen beyaz kız çocuklara yapılan tacizi belgeledikleri haberin ardından açıldığını vurgularken tacize uğrayan çocukların sayısının binleri bulduğunu belirtiyor.

'Eşcinsel evlilik yasallaşabilir'

Independent gazetesinde öne çıkan haberlerden biri eşcinsel evliliklerin yasallaştırılması ile ilgili tartışmalar.

İngiltere'de Avam Kamarası'nın eşcinsel evliliklerin yasal hale getirilmesi için yapacağı oylama öncesi anket sonuçlarını açıklayan Independent, milletvekillerinin çoğunun yasaya onay vereceğini yazıyor.

Haberde, bazı Muhafazakar milletvekillerinin karşı çıkmasına ve Anglikan Kilisesi'nin sert tepkisine rağmen milletvekilillerinin dörtte birinin eşcinsel evliliklerin yasallaştırılmasından yana olduğu belirtiliyor.

Anket sonuçlarını aktaran gazete, 133'ü İşçi Partisi, 63'ü de Muhafazakar Parti olmak üzere toplam 233 milletvekilinin yasaya geçer oy vereceğini ifade ediyor.

Yasanın Avam Kamarası'nın onayından geçmesine kesin gözüyle bakılsa da, Independent gazetesi eşcinsel evliliğin yasal hale getirilmesine karşı çıkanların düzenledikleri kampanyada 550 bin imza topladıklarına dikkat çekiyor.