BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.438,07
HABER /  GÜNCEL

Hindistan'da kritik ucuz ilaç davası

Hindistan Yüksek Mahkemesi, ilaçların patent koruması altına alınması konusunda Novartis'in açtığı kritik önemdeki davada kararını açıklayacak.

Abone ol

Hindistan Yüksek Mahkemesi, İsviçreli ilaç firması Novartis'in açtığı patent davasında kararını bugün açıklayacak.

Gözlemciler, kararın, yoksul ülkelerde ucuz ilaca erişimin sonunu getirebileceğini belirtiyor.

Novartis, kansere karşı Glivec adlı ilacın geliştirilmiş bir türünün patent koruması altına alınmasını talep ediyor.

Firma davayı, Hintli yetkililerin, ilacın yeni sürümünün, önceki sürümünden çok az farklı olduğu gerekçesiyle patent vermeyi reddetme kararının geri çevrilmesi amacıyla açmıştı.

Sağlık alanında çalışan dernekler, Novartis'in bu davayı kazanmasının dünya çapında "tehlikeli bir örnek durum" yaratacağını savunuyor.

Hindistan patent yetkilileri, şirketin daha önceki başvurusunu, bazı firmaların, var olan ilaçlarda küçük değişiklikler yaparak patent alma çabalarının önüne geçmek için reddetmişti.

Batılı ilaç şirketleri, Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin Novartis aleyhine karar vermesi durumunda, bunun şirketlerin araştırma-geliştirme yatırımlarını kötü etkileyeceğini belirtiyor.

Novartis, yaptığı bir açıklamada, firmaların ilaçların geliştirilmesi için araştırmalara uzun vadede bütçe ayırmasının patent kanunlarına duyulan güvenle bağlantılı olduğunu belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Leena Menghaney, "Kilit önemdeki ilaçlarla ilgili rekabetin sona ermesi durumunda, ilaç fiyatlarının Hindistan'da ve kalkınmakta olan ülkelerde artmasına yol açacağını" belirtti.

Menghaney'e göre bunun da Hindistan'da ucuz ilaca muhtaç milyonlarca insan için korkunç etkileri olabilir.