BIST 9.099
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,06
HABER /  GÜNCEL

Hıfzı Çubuklu göreve mi dönüyor?

Ergenekon mahkûmu Tümgeneral Çubuklu yarın Genelkurmay Başkanlığı’nda çalışmaya başlayacak.

Abone ol

Ergenekon mahkûmu Tümgeneral Çubuklu yarın Genelkurmay Başkanlığı’nda çalışmaya başlayacak. Hükümetin, Çubuklu’yu görevde tutup tutmayacağı belli değil.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, Ergenekon Davası’nda ceza alan tek muvazzaf general olan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, bir aksilik olmazsa yarın Genelkurmay Başkanlığı’nda Hukuk İşleri Müdürlüğü görevine başlayacak. Daha önce, Balyoz iddianamesinde adı geçen üç muvazzaf generali açığa alan hükümetin, bu yetkisini Tümgeneral Çubuklu için de kullanıp kullanmayacağı bu süreçte belli olacak.

Hâkim Tümgeneral Çubuklu, Ergenekon soruşturmalarının başlatılıp sürdürüldüğü aşamada Genelkurmay’da Adli Müşavirlik görevi yaparken tutuklanmıştı. Çubuklu, tutuklu yargılanırken, geçen ocak ayında üçlü kararnâme ile bu görevinden alınmıştı. Ancak, tümden açığa alınmak yerine, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’ne getirilmişti.

GÖZLER BAKANLIKTA

İstanbul’da 5 ağustosta sonuçlandırılan Ergenekon davasında cezalandırılan tek muvazzaf general de kendisi olmuştu. Tümgenerel Çubuklu, 9 yıl 6 ay hapse mahkûm edilmişti. Mahkeme, aldığı cezayla cezaevinde kaldığı süreyi dikkate alarak Çubuklu’yu tahliye etmişti. Tümgeneral Çubuklu, bu tarihe kadar atandığı görevinde tutulduğu için de mevzuat gereği işbaşı yapma hakkı kazanmıştı. Çubuklu, kendi ifadesine göre sağlık vb. bir sorunu çıkmadığında yarın Genelkurmay Başkanlığı’nda Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü görevine başlayacak. Çubuklu, yeni görevine başlayacak olmasını “tercih değil, zorunluluk” olarak açıklamıştı.

Çubuklu’nun durumu gözlerin hükümete özellikle de Milli Savunma Bakanı’na çevrilmesine neden oldu. TSK Personel Kanunu’na göre, dosyası Yargıtay’a gidecek olsa da, Çubuklu’nun aldığı mahkûmiyet nedeniyle açığa alınması mümkün. Kanunun 65. maddesi, haklarında ceza verilmek bir yana, beş yıl ve daha fazla hapis cezası istemiyle dava açılan subayların, mensubu olduğu bakanlıkça açığa alınabileceklerini düzenliyor. Buna göre de Milli Savunma Bakanı, Çubuklu’yu kısa süre sonra açığa alabilecek veya daha başka bir göreve atayabilecek.

MEVZUAT UYGULANACAK MI

Hükümet, mevzuattan kaynaklanan açığa alma hakkını kullanmazsa, Ergenekon mahkûmu Çubuklu, Genelkurmay karargâhında Hukuk İşleri Müdürü sıfatıyla, sanığı olduğu dava dahil, önemli davalarda Genelkurmay Başkanlığı’nı bilgilendirecek, raporlar hazırlayıp görüş bildirebilecek. Çubuklu, Genelkurmay Disiplin Kurulu’nun asil üyesi olacak ve ordunun tepesindeki disiplinsizliklerle ilgili verilecek ordudan ihraç gibi kararlara imza atacak.

Üç komutan daha önce açığa alınmıştı

Hükümetin, askeri personeli açığa alma işlemlerine dair örnekler daha önce yaşanmıştı. Hükümet, benzer suçlara karışan üç komutan hakkında açığa alma yetkisini kullanmıştı. Balyoz iddianamesinde adı geçen Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ise Milli Savunma Bakanlığı’nca 2010’da açığa alınmıştı.