BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,73
HABER /  GÜNCEL

Mısır: El Ezher'den arabuluculuk girişimi

Mısır'daki en büyük Sünni otorite olan El Ezher, siyasi krizi sona erdirmek amacıyla farklı siyasi gruplara görüşme çağrısı yaptı. El Ezher’in baş imamı Şeyh Ahmed El Tayyip, tarafları bir ulusal uzlaşma toplantısında bir araya getirmeyi hedefliyor.

Abone ol

Mısır'daki en büyük Sünni otorite olan El Ezher, ülkedeki siyasi krizi sona erdirmek amacıyla farklı siyasi gruplara görüşme çağrısı yaptı.

El Ezher’in baş imamı Şeyh Ahmed El Tayyip'in, tarafları bir ulusal uzlaşma toplantısında bir araya getirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Son üç gün içinde, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin göreve iadesi talebiyle başkent Kahire’deki iki noktada kamp kuran göstericilerin sayısı arttı.

Ordunun desteğindeki geçici hükümet, bu kampları dağıtacağını söylüyor. Bu da kan dökülebileceği endişelerini artırıyor.

Mısır’ın demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, iktidarının birinci yıldönümünde istifası talebiyle düzenlenen dev gösterilerin ardından 3 Temmuz’da askeri darbeyle devrilmişti.

Bu tarihten sonraki çatışmalarda çoğu Mursi yandaşı 250’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Darbeye destek

Geçen hafta geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, siyasi krizi sona erdirmeye yönelik uluslararası çabaların “umulan sonucu vermediğini” açıkladı.

Mansur, başarısızlıktan ve sonrasında “yasaların ihlali ve kamu güvenliğinin tehlikeye atılmasından tamamen Mursi’nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler Hareketi’nin sorumlu olduğunu öne sürdü.

El Ezher yetkilileri Cumartesi günü önde gelen siyasi liderleri, Şeyh Ahmed El Tayyip'in başkanlığında yapılacak bir görüşmeye davet etti.

Davet edilenler arasında Müslüman Kardeşler’e bağlı Özgürlük ve Adalet Partisi’nin üyeleri ve önde gelen diğer İslamcı kişilerin de bulunduğu belirtiliyor.

BBC Kahire muhabiri Yolande Knell, saygın bir kurum olan Ez Ezher’in 2011’de Hüsnü Mübarek’i deviren halk ayaklanmasından sonra farklı siyasi güçleri bir araya getirmeyi başarabildiğine dikkat çekiyor.

Muhabirimiz, bununla birlikte şimdiki krizde El Ezher’in işinin çok zor olduğunu vurguluyor.

El Ezher’in baş imamı Şeyh Ahmed El Tayyip Mursi’yi deviren darbeye açık destek vermişti. Bu destek, Mursi yanlılarını öfkelendirmişti.