BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  SPOR

Hidayet Kanadada manşet oldu

Türk spor tarihinde rekor ücretle transfer oldu. Kanada gazeteleri onu manşete çekti. Hido için bakın neler yazıldı...

Abone ol

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA), Toronto Raptors'a, Türk sporcular tarihinde rekor bir ücretle “evet” diyen milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, çarşamba günü Kanada'ya gidecek ve resmen Torontolu olacak.

Kanada şehrinin en önemli gazetesi Toronto Star, birinci sayfasından duyurduğu transfer haberinde, 30 yaşındaki yıldız oyuncunun eşiyle çekilmiş bir fotoğrafını da kullandı ve “Yeni Yırtıcı Kuş'un (Raptor) tercihindeki en önemli faktör Toronto şehri” başlığını attı.

KOMŞULUĞA ÖNEM VEREN OYUNCU: Gazetenin haberinde, Hidayet'in son anda Portland'dan vazgeçerek Toronto'yu tercih etmesinde şehrin kozmopolit yapısının etkili olduğu dile getirilirken, “İlk kez bir oyuncu, hemen hemen aynı şartlarda başka teklifler de olmasına rağmen Toronto'yu tercih etti. Hidayet için bir NBA oyuncusu olarak şehirde yaşamak sadece evden antrenmana ya da maça gitmek değil. O, güzel komşuluk ilişkilerine ve sosyalleşmeye de önem veren bir NBA oyuncusu” denildi.

Haberde, 1995 yılından beri Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi'nde yer alan Toronto Raptors'ın, NBA'de en çok Avrupalı oyuncuya sahip takımların başında geldiği vurgulanırken, son yıllarda ligde çok iyi bir performans çizemeyen Kanada takımının Hido'yla yeniden yükselişe geçeceği ve Doğu Konferansı'nda final oynamasının beklendiği kaydedildi.

ORTALAMA BİR NBA OYUNCUSUNUN
İKİ KATI PARA KAZANACAK

Amerikan televizyonlarındaki haberlere göre, 5 yıllığına 53 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza atacağı tahmin edilen yıldız oyuncunun, yıllık elde edeceği ortalama 10.2 milyon dolarlık gelirle de ligin üst düzey yıldızlarının aldığı 10 milyon dolarlık transfer barajının üzerine çıktığı belirtildi.

NBA'de tüm oyuncuların aldığı ücretlerin toplamından ortaya çıkarılan yıllık ücret ortalaması 5.1 milyon dolar. Türk tarihine de adını “en pahalı Türk sporcu” olarak yazdıran Hidayet, Amerika'da alacağı 10.2 milyon dolar ile ortalama bir NBA oyuncusunun iki katı para kazanacak.

Toronto Raptors takımının şu anki kadrosunda yılda 15 milyon dolar kazanan 25 yaşındaki Chris Bosh'tan sonra en pahalı ikinci oyuncu olan 30 yaşındaki Türkoğlu, Bosh'un kontratının 2010 sezonunun sonunda sona ermesiyle birlikte takımın en pahalı oyuncusu konumuna yükselecek.

MAGİC İLE TAKAS OLMA İHTİMALİ

Öte yandan, Amerikan basınında yer alan bir başka habere göre de NBA'de resmi açıklamaların yapılamadığı, Çarşamba gününden önce Orlando Magic ile Toronto Raptors arasında Hidayet'in takas olma ihtimali de konuşuluyor.

Orlando Magic, Toronto Raptors ve Hidayet Türkoğlu'nun kazançlı çıkacağı bildirilen bu olasılıkla ilgili bugün ya da yarın bir gelişme yaşanabileceği belirtiliyor.

Buna göre, takımı Magic ile hala bir yıl opsiyonu bulunan Hidayet, Orlando ile tekrar anlaşma imzalayabilir, ardından da Toronto'ya Raptorslu bazı oyuncuların karşılığında takas olarak verilebilir.

Bu takas sonucu Orlando Magic, Hidayet transferinde eli boş kalmayacak ve takımı iki oyuncu ile takviye etme şansını elde edecek.

Türkoğlu'nun Raptors ile yaptığı 5 yıllık anlaşma süresi takas halinde 6 yıl olacak ve milli oyuncu 36 yaşında da NBA'de oynamaya devam edecek, daha fazla para kazanacak. Hido'yu takıma katabilmesi için bütçesinde yer açması gereken ve bunun için en az 2 oyuncusunu takımdan göndermeyi planlayan Toronto takımı da Shawn Marion, Carlos Delfino, Anthony Parker üçlüsünden iki tanesini Magic'e vererek bütçesinde istediği boşluğu zorlanmadan açabilecek.

Toronto takımının olumlu yaklaştığı bildirilen bu olasılığa, Orlando Magic Genel Menajeri Otis Smith'in sıcak bakmadığı, ancak konuyla ilgili görüşmelerin de sürdüğü kaydedildi.