BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,84
ALTIN 2.400,09
HABER /  GÜNCEL

Hiçbir ülkenin iç politikasında gözümüz yok

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman basınında çıkan haberlerle ilgili olara...

Abone ol

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk vatandaşlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman basınında çıkan haberlerle ilgili olarak, “Bizim, hiçbir ülkenin iç politikasında gözümüz yok” dedi.
Başbakan Erdoğan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Albert-Schulz Salonu’nda binlerce Türk vatandaşına seslendi. Avusturya ve Türkiye’nin dostluklarından bahseden Başbakan Erdoğan, “Şuradan, Viyana’nın ortasından geçen Tuna Nehri, tarih boyunca İstanbul’a akmıştır. Bugün de aynı şekilde İstanbul’a, İstanbul Boğazı’na akıyor. Bizler aynı nehrin, Tuna Nehri’nin etrafında büyümüş dost milletleriz, dost ülkeleriz” dedi.
Konuşmasında Alman basınında çıkan haberleri ve Avrupa’daki ırkçılığı eleştiren Başbakan Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı’nın Avusturya’ya, Viyana’ya gelip buradaki vatandaşlarıyla kucaklaşmasından, hasret gidermesinden, muhabbet etmesinden kimse farklı manalar çıkarmasın. Bundan yaklaşık 1 ay önce 24 Mayıs’ta Almanya’nın Köln şehrine gittik. Köln Arena’da 10 binlerce vatandaşımızla, kardeşimizle hasret giderdik. Aylar öncesinden çok çirkin bir kampanya başlattılar. Şunu unutmayın; kim olursanız olun, kim olursak olalım sevenlerimiz olduğu kadar sevmeyenlerimiz de olacaktır. Yani herkesin bizi sevme mecburiyeti yoktur. Herkesin bize saygı duyma mecburiyeti de yoktur. Ama biz icraatlarımızla en güzel cevabı vermek zorundayız. Alman medyası üzerinden son derece çirkin, münasebetsiz, üstelik de ırkçı, ayrımcı manşetlerle mesajlar verdiler. Peki, ne oldu? 24 Mayıs’ta gittik, salon toplantımızı büyük bir coşkuyla yaptık. Biz ülkemize döndük, oradaki vatandaşlarımız da evlerine döndüler. En küçük bir gerginlik olmadı, en küçük bir itişme kakışma olmadı. Anadolu, Trakya insanına yakışan biçimde vakarla, sağduyuyla Almanya’daki gurbetçilerimiz Başbakanlarını bağırlarına bastılar, muhabbetle kucakladılar. Olay bu. İşte bugün Viyana’da da bunu yapıyoruz. Cumartesi günü inşallah yine UETD’nin tertibiyle Fransa’nın Lyon kentinde de bunu yapacağız. Bizim, hiçbir ülkenin iç politikasında gözümüz yok. Hiçbir ülkenin iç siyasetine müdahil olmayız. Bizim tek meselemiz var, o da sizlersiniz. Sizlerin hakkını savunmak için, sizlerin sorunlarını çözmek için ne gerekiyorsa onu yaptık, onu yapıyoruz, onu yapacağız. Avrupa’da yükselen ırkçılığa karşı, İslamafobya’ya karşı sizleri savunmak, sizlerin hakkını gözetmek bizim en tabi vazifemizdir. Hem sizlerin, hem Avusturya makamlarının hem de Avrupa’daki tüm ülkelerin şuraya özellikle dikkatlerini çekiyorum. Türkiye artık eski Türkiye değildir” şeklinde konuştu.
(İHA)