BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.391,67
HABER /  EKONOMİ

Hesaptaki yanlışlığı Gürsel açıkladı

AK Parti ile CHP arasındaKİ aile sigortası polemiğine ekonomist Seyfettin Gürsel de katıldı.

Abone ol

AK Parti ile CHP arasındaKİ aile sigortası polemiğine Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Profesörü Prof. Seyfettin Gürsel, de katıldı. CHP'nin kitapçığında yapılan hesabın doğru olduğunu söyleyen Gürsel, Kılıçdaroğlu ve Öztrak'ın bu hesabı boşa çıkartan açıklamalar yaptığını açıkladı. Gürsel'e göre sorunun kaynağında yoksul hane sayısı ve aylık yardım tutarındaki belirsizlik yatıyor.

Yoksul ailelere nakit yardımı seçim meydanlarında her iki tarafın da kozu olacak gibi. CHP'nin 12.8 milyar TL olarak açıkladığı yıllık maliyeti Babacan en 24 milyar ile 36 milyar lira olarak açıklamıştı. Babacan ayrıca 2010 bütçesinden ayni ve nakdi yoksullara 14 milyar TL para aktarıldığını da sözlerine eklemişti.

Buna karşın Kılıçdaroğlu'nun en az ayda 600 TL en yüksek 1200 TL para vereceklerini açıklaması ve CHP'nin ekonomi kurmaylarından Faiz Öztrak'ın 3 milyon 250 bin haneden bahsetmesi kafaları iyice karıştırdı.

HANE SAYISI VE AYLIK MAAŞ BİLMECESİ

İşte bu tartışmalar ışığında Radikal gazetesi ekonomi yazarı Seyfettin Gürsel, CHP'yi hane sayısı ve aylık maaş miktarında net açıklamalar yapmaya davet etti. Gürsel ayrıca CHP'nin broşüründe yer alan eksikleri de ayrıntılarıyla sıraladı. Vatan gazetesinden Mine Şenocaklı'ya konuşan Gürsel, tartışmayla ilgili şunları söyledi:

EN FAZLA 430 TL OLABİLİR

Aile sigortası için CHP’ye göre, 12.8 milyar lira kaynak yetiyor. Ali Babacan ise, “CHP hesap bilmiyor, 24 milyar gerekir” diyor. Ortada bir hesap tartışması var. Siz ne diyorsunuz?

"Hesabı doğru yapabilmek için iki bilgiye ihtiyaç var: Tahminen kaç hane yardım alacak ve hane başı yardım kaç para olacak? Bu noktada hesaplar karışıyor. Ben CHP’nin kitapçığında yer alan bilgilere dayanarak bir hesap yaptım. CHP diyor ki, biz bu paraları eşdeğer gelire göre hesaplanmış yoksulluk çizgisinin altında kalan hanelere vereceğiz. TÜİK’in 2009 verilerine göre, 17 milyon küsur hanenin yüzde 15’i yoksulluk çizgisinin altında. Bu da yaklaşık 2,5 milyon hane ediyor. Aile sigortası kitapçığının 33’üncü sayfasında yer alan kıstaslara dayanarak ve yoksulların çoğunluğunun yoksulluk çizgisinin yakınında bulunduğu varsayımıyla iki farklı hesap yapıyorum, ikisiyle de hane başı ortalama aylık yardım tutarını yaklaşık 430 lira buluyorum. Bu da yılda 5 bin 160 lira eder. Bu rakamı 2,5 milyon hane ile çarparsanız yaklaşık 13 milyar eder. CHP’nin kitapçığındaki rakam da yaklaşık bu kadar. Dolayısıyla hesap doğru görünüyor.

ÖZTRAK 750 BİN HANE İLAVE ETTİ

Ama CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak 3 milyon 250 bin haneye yardımdan söz ediyor. Tartışma buradan çıkıyor galiba...

Evet. Tabii bir de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ortalama “600 lira” lafı ediyor... Bu yüzden Ali Babacan da hesabı benim gibi değil, kestirmeden bu rakamlar üzerinden yapıyor. Dolayısıyla 3 milyon 250 bin hane sayısı ile ortalama 600 liradan 12 aylık tutar olan 7 bin 200’ü çarparsanız 24 milyar lira eder. Oysa kitapçıkta 600 lirayı ancak en yoksul ailelerin alabileceği belirtiliyor. Bu yüzden CHP yönetiminin bir an önce kaç milyon haneye, ortalama kaç para vermeyi planladığını kesinleştirmesi gerekiyor. Çünkü aile sigortasından 3 milyon 250 bin hane yararlanacaksa, her bir haneye bırakın 600 lirayı, 400 lira verseniz bile, zaten bu 18 milyar ediyor. Bunun altından CHP de, kimse de kalkamaz. Kaynağın 4.1 milyarı var deniyor. Geriye kalan 14 milyar da çok büyük paradır. Böyle bir parayı siz makro dengeleri bozmadan hiçbir yerden çıkartamazsınız. Dolayısıyla bence Faik Öztrak’ın 3 milyon 250 bin hane rakamı yanlış.

BROŞÜRDE ÇELİŞKİLER VAR

Kıstasları iyi tanımlamak gerekir. CHP’nin broşüründe kıstaslar yeterince belirgin değil. Hatta çelişkiler var. Mesela yardımın miktarını belirleyen parametrelerden biri de aile reisinin işsiz olması. Oradan anlıyorsunuz ki, aile reisi işsiz ise daha çok para verilecek. Ama projenin bir başka yerinde aile sigortası aile resinin işsiz olması koşuluna bağlanıyor. Şimdi karar vermesi lazım CHP’nin, aile sigortasını aile reisi işsiz olan hanelere mi verecek, yoksa yoksul hanelere mi? Çünkü çalışan yoksullar da var. Çok az paraya tek kişi çalışıyor. Asgari ücrete, hatta belki daha da altına, Anadolu’nun ücra köşelerinde ya da merdiven altlarında kayıtsız... Evde bir sürü bakılacak insan var. Sen bunlara çalışıyor diye para vermeyecek misin? Halbuki öbür tarafta anlaşılıyor ki CHP bunlara da para vermek istiyor. Fakat o zaman bu kıstas neyin nesi? Sonra da haklı olarak, işsizin iş aramaktan caymaması için, “Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı olması lazım” diyor. O da doğru. Ama şunu da getirmek lazım. Diyelim ki 3 defa iş teklif etti İş-Kur, işsiz kişi reddettiyse üçüncüde bu programın dışına çıkartılmalı. Çünkü bu tip müeyyideler olmazsa halk tamamen tembelliğe teşvik edilir ve yoksullukla mücadele edeceğim denilirken kimse çalışmaz. Bu da otomatikman zaten asgari ücret seviyesini fırlatır. Çünkü kolay kolay firmalar asgari ücretten çalışacak adam bulamaz. Ücret seviyesi müthiş yükselir. Zaten rekabet durumumuz pek parlak değil, iyice hem enflasyon hem rekabet düzeyi çığrından çıkar, büyüme düşer, işsizlik artar... CHP tam yapmak istediğinin aksi bir durumla karşı karşıya kalır. "