BIST 9.121
DOLAR 32,36
EURO 34,94
ALTIN 2.325,18
HABER /  SAĞLIK

Herkeste görülebilen migren ağrısının ilaçsız tedavisi

En sinir bozucu baş ağrısı hastalıklarından biri olan migren, hastanın günlük yaşamanı önemli derecede etkileyebilir.

Abone ol

Migren ağrısı,  genellikle ense, şakak veya göz çevresinde başlar ve ağrının çeşitine göre hareket ettikçe kötüleşebilir. Toplumda ortalama her 6 kişiden birinde görülen, yaygın bir sağlık problemi olan migren ağrısı için bu haberi okuyabilirsiniz.

İlaçla kesin sonuç veren ancak ilacı alışkanlık haline getirmek istemeyenler için migren ağrısı ‘oksipitalblokaj’ yöntemi ile de tedavi edilebilir.

Migren belirtileri
- Baş ağrısının 4-72 saat sürmesi
- Tek taraflı olması
- Pulsatil (zonklama) olması
- Orta ileri düzey ağrı varlığı
- Rutin fiziksel aktivite ile ağrıda artış
- Bulantı, kusma
- Işığa ve sese karşı rahatsızlık

Sinir Blokajı (Oksipitalblokaj) Nedir?
Oksipitalblokaj başın ağrı duyusunu algılayan kısmın anestezik maddelerle blokajı ve sinirin uyarılabilirliğinin azaltılarak, ağrı eşiğinin yukarı taşınması işlemidir. Bu yöntem sayesinde ağrıya neden olan sinir sistemindeki ağrı duyusu bloke edilir ve dolayısıyla ağrı kesilir.

Sinir Blokajı Nasıl Uygulanır?
Tedavinin uygulanması kolay olup hasta oturur durumda iken başının arka kısmındaki büyük oksipital sinir alanına, çok ince bir iğne ile lokalanestezik madde enjekte edilir. Hastanemize başvuran hastalarda muayene, enjeksiyon ve sonrasında kısa bir gözlem yapılır. Uygulama 10 dk, tüm süreç 45 dk civarında sürmektedir. Çoğu hastamızda tek uygulama uzun süreli bir etkinlik sağlamakta, zaman zaman 2. ve 3. uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Lokal bir yöntem olan oksipitalblokaj tedavisinde; ensede 4-5 saat süren uyuşma dışında bir sıkıntı yaşanmamakla beraber, nadir olarak baş dönmesi, enjeksiyon bölgelerinde hassasiyet ya da boyun ağrısı gelişebilir.

Sinir Blokajı Kimlere Uygulanır?

Migren hastalığı olup ilaç kullanmak istemeyen kişilerde veya ilaç kullanması sakıncalı olan (karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olanlarda, emzirenlerde, hamilelerde, sindirim sistemi rahatsızlığı nedeniyle ağrı kesici kullanamayan kişilerde, analjezik alerjisi olanlarda) kişilerde tercih edilebilir.Aynı zamanda servikojenik baş ağrılarında, gerilim tipi baş ağrılarında, küme baş ağrısında, oksipital nevralji hastalarında da etkindir.

Bu uygulama kesin çözüm müdür?
Migren proflaksisinde (önleyici tedavide) kullanılan ilaçlar ağrı sıklığı,
şiddet ve süresini ortalama % 40-70 azaltmaktadır. Bu durumda en az 6 ay ilaç kullanmak gerekir.

Ancak Oksipitalblokajda da ortalama % 50-70 azalma sağlanmaktadır ve bu etki 3-6 ay sürebilmektedir ancak hastalar ilaç kullanma ihtiyacı hissetmeden, 1 - 3 uygulama sonrası tedaviden fayda görmektedirler.