BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.407,38
HABER /  GÜNCEL

Herkes kriz dedi onlar yatmadı!

Türk şirketleri, önümüzdeki 5 yıla dönük 1,2 milyar Euro tutarında lüks yat siparişi aldı.

Abone ol

Avrupa'nın en büyük yat üreticileri, tersanelerini teker teker kapatırken Türk şirketleri, önümüzdeki 5 yıla dönük 1,2 milyar Euro tutarında lüks yat siparişi aldı. Geçen ay dünyanın en büyük yat fuarı olan Monaco'daki organizasyonda görücüye çıkan Türk yatları, dünya zenginlerinin büyük ilgisini çekmişti.

Antalya Serbest Bölge Yatırımcılar Derneği (ASDER) Başkan Yardımcısı Orhan Çelikkol, lüks yat satan 20 firmanın siparişlerini Avrupa'dan Antalya'ya kaydırdığını söyledi. Avrupa'nın en büyük yat üreticilerine sahip olan İtalya, Fransa ve Almanya'da tersanelerin küresel kriz nedeniyle zor günler geçirdiğini aktaran Çelikkol, "Avrupa'daki yat şirketleri kriz nedeniyle zor durumda. Bundan dolayı yatırımcılar sipariş vermekten çekiniyor." dedi.

Lüks yat ticareti yapan firmaların Avrupa'daki tersanelere verdiği siparişlerinin zamanında bitirilemeyeceğini düşündüğünü, bu nedenle siparişlerini Antalya'ya kaydırdığı aktarılıyor. Çelikkol'un verdiği bilgilere göre, Alman Tomson ile Amerikan Hardwey firması bütün siparişlerini Antalya'ya nakletti. İtalyan Valli ve Dubai'den Tacenmey gruplarından ciddi sipariş geldi.

Bu firmaların daha önce siparişlerini Prenses, Sunsea, Kötferetti gibi firmalara verdiğini kaydeden ASDER Başkan Yardımcısı, şimdi küresel kriz nedeniyle ilişkilerini keserek Türkiye'ye yöneldiklerini dile getirdi. Avrupa'da yıllık 300 milyon Euro'ya varan sipariş pazarının olduğuna da işaret eden Çelikkol, "Bir yat 3 yılda tamamlanıyor. Yatırımcı bu yatları 3 yıl sonrasına göre ısmarlıyor. Siparişi veren yatırımcı da aldıklarını satacak. Dolayısıyla 7-8 yat birden sipariş vermek zorunda. Bunun gibi Avrupa'da yaklaşık 20 firma var." bilgilerini verdi.

"Türk tekneleri artık ucuza gitmiyor. İtalya ile aynı fiyata satıyor." diyen Çelikkol, şöyle devam eti: "Avrupalı yatırımcılar yat konusunda Antalya'ya güveniyor. Serbest bölgede krizden etkilenen yat firması yok. Dünyanın en büyük lüks yat üreticisi İtalya'da işçiliklerin ne olacağı, banka faizlerinin nerelere yükseleceği belli değil. Bunun için yat ticareti yapan firmalar, İtalya ve Almanya'dan korkuyor. Şu anda Antalya, Avrupa'ya göre daha iyi istikrarlı."

ASDER Başkan Yardımcısı Çelikkol, lüks yat ve tekne sektörünün dünyada dördüncü sırada yer aldığını belirterek bürokrasinin engel çıkarmaması halinde Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl da dünya liderliğine yükselebileceğini ileri sürdü. Türk teknelerinin son Monaco Fuarı'nda ciddi prestij kazandığını vurgulayan Çelikkol, "Şu anda en büyük rakibimiz İtalya. Antalya yat üretiminde artık bir marka haline geldi. Yatçılık haritasında kendisine çok sağlam bir yer edindi." ifadelerini kullandı.