BIST 9.891
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,71
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Herakles Lahdi, 57 yıl sonra İsviçre'den Türkiye'ye getirildi

Perge Antik Kenti'nden 57 yıl önce kaçırılıp İsviçre'ye götürülen Roma Dönemi'ne ait üzerinde 'Herakles'in 12 işi'nin tasvir edildiği lahit Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri sonucu, Antalya'ya getirildi.

Abone ol

Perge Antik Kenti'nden 57 yıl önce kaçırılıp İsviçre'ye götürülen Roma Dönemi'ne ait üzerinde 'Herakles'in 12 işi'nin tasvir edildiği lahit Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri sonucu, Antalya'ya getirildi. 

Antalya Havalimanı'nda görevliler ve uzmanlarca, muhafaza edildiği özel kutuyla uçaktan indirilip apronda hazır bekletilen araca yüklenen lahit, güvenlik önlemleri altında Antalya Müzesi'ne götürülecek. Antalya Havalimanı'nda VIP bölümünden getirilen Herakles Lahdi'ni, teslim almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Müze Müdürü Mustafa Demirel karşıladı.

Antalya'nın Aksu İlçesi'ndeki antik kent Perge'den 1960'lı yıllarda kaçırılan eser, Antalya Müzesi'nde Lahitler Salonu'nda bir haftadır sergilenen strafor kesit kopyasının yerine konulacak. Herakles Lahdi, tıpkı kendisi gibi yurt dışına kaçırılan ve 2011 yılında geri getirilen 'Yorgun Herakles' olarak adlandırılan Herakles heykeliyle de müzede karşılıklı konumlanacak.

HERAKLES LAHDİ'NİN HİKAYESİ

Antalya'nın Aksu İlçesi'ndeki Perge Antik Kenti nekropolünde 1960'lı yıllarda kaçak kazılarda bulunup yurt dışına kaçırılan Herakles Lahdi'nin İngiltere'de restorasyonu yapılmış ve lahde 2010 yılında İsviçre'ye getirilirken Cenevre Serbest Limanı'nda İsviçre Federal Gümrük yetkilileri tarafından yapılan envanter kontrolünde İsviçre kanunlarına muhalefetten dolayı el konulmuş, Cenevre Başsavcılığı soruşturma başlattı.

PERGE KÖKENLİ OLDUĞU BELİRLENDİ 

İsviçre hükümeti, 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı bilgilendirdi.

Bunun üzerine konunun uzmanı arkeologlardan alınan bilimsel görüşler ışığında eserin Perge kökenli olduğu anlaşılınca, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

MAHKEME KARARIYLA DÖNDÜ

Herakles Lahdi'nin Aksu İlçesi sınırlarında yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde bulunduğu saptandı. Cenevre Başsavcılığı, 21 Eylül 2015 tarihinde lahdin Türkiye'ye iadesine karar verdi. Bu karar 2 Mayıs 2016 tarihinde Cenevre Adalet Mahkemesi Ceza Dairesi tarafından onandı ve iade kararı kesinleşti.