BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  SAĞLIK

Her yıl 3 milyon kişi KOAH'tan ölüyor nasıl anlaşılır

“Dünyada 384 milyon KOAH hastası olup, her yıl 3 milyon kişi KOAH nedeniyle ölüyor” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Akın Kaya "Eğer sigara kullanıyorsanız ya da sürekli öksürük, balgam veya nefes darlığı gibi sorunlar yaşıyorsanız KOAH üzerinde düşünme zamanınız gelmiş demektir” uyarısı yaptı.

Abone ol

AKCİĞER Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Akın Kaya, her yıl 3 milyon kişinin KOAH nedeniyle öldüğünü belirterek, “KOAH hastalarının büyük çoğunluğu KOAH olduğunu bilmemekte ve bu durum hastalığın iyice ilerlemesine yol açmakta, akciğer fonksiyonlarındaki kaybın önlenmesini engellemektedir” dedi.

KAN ÜZERİNE DÜŞÜNME ZAMANI GELMİŞ... Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Akın Kaya, 21 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı açıklamada dünyada 384 milyon KOAH hastası olduğunu ve her yıl 3 milyon kişinin bu hastalıktan öldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Kaya, “Eğer sigara kullanıyorsanız ya da sürekli öksürük, balgam veya nefes darlığı gibi sorunlar yaşıyorsanız KOAH üzerinde düşünme zamanınız gelmiş demektir. Bunun için ne geç ne de erken, tam doğru zamandasınız” dedi.

SİGARA İÇENLERİN YARISINDA... Sigara içenlerin yarısında zamanla KOAH hastalığının geliştiğini bildiren Dr. Kaya, “Ancak hastalığın teşhisindeki gecikme nedeniyle akciğerdeki yıkım maalesef yıllarca ‘saman altından su yürütülmesi’ gibi sinsi bir şekilde devam etmektedir. 40-50 yaşlardan sonra hastalığa bağlı şikayetler aşikar hale gelmekte ve kısa sürede kişiyi sınırlamakta ve yaşam kalitesini çok düşürmektedir. KOAH nefes darlığı, özellikle nefes verme sırasında güçlük, göğüste sıkışma, yürürken veya merdiven veya yokuş çıkarken tıkanma, nefes alıp verme sırasında hırıltı, hışırtı, öksürük ve balgam çıkarma gibi belirtilerle kendini gösterir” ifadelerini kullandı.

SİZDE KOAH VAR MI... “Sizde KOAH var mı? Bu sorunun cevabını almak için birkaç dakika zaman ayırmanız ve bir göğüs hastalıkları uzmanına gidip solunum testi yaptırmanız yeterli olacaktır” diyen Prof. Dr. Akın Kaya, “KOAH önlenebilir, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Eğer halen sigara kullanıyorsanız veya geçmişte kullanmış iseniz, mesleki veya çevresel zararlı toz, duman ve gazlara maruziyetiniz varsa solunum testi yaptırmak için şimdi tam zamandasınız. Ne geç kalmış sayılırsınız ve de bunun için henüz erken değil” dedi.