BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Her Bişeyin İlginç Ve Kısa Tarihi

Kendi çaplarında olay olmuş masum şeylerin ilginç tarihçeleri

Abone ol

Hayatımızda önemsiz de olsa yeri olan küçükten büyüğe basitten önemliye 'Her Bi'şeyin' binlerce yıllık ilginç ve bir o kadar da eğlenceli tarihi var. Mesela smokin, sıcaktan bunalan Galler Prensi'nin bir 'oh' çekmek için ceketinin kuyruklarını kesmesiyle günümüze kadar ulaşmış.

Bu kitapta, yaşanmış büyük tarihi olaylardan ziyade, kendi çaplarında olay olmuş masum şeylerin ilginç tarihçeleri var. Sadece yazılı değil, sözlü tarihe de başvurularak derlenmiş bu kitap, tarih dersi fobisi olanların, tarihi sıkıcı bulup alerji kapanların bile rahatlıkla alıp okuyabilecekleri, hatta okurken yer yer gülebilecekleri bir merak gidericidir.

Gözlüğü burnumuzun üstüne kim koymuş?
Gitar nasıl ortaya çıkmış?
İlk ayakkabıyı kimler giymiş?
Makyaj nereden gelmiş?
Gelinlik neden giyilmiş?
Yoğurt nasıl mayalanmış?
Cep telefonu hayatımıza ne şekilde girmiş?
Futbol bugünlere nasıl gelmiş?

İnsan merak etmez mi, eder. Ayıp mıdır, değildir. Sorularınıza Her şeyi öğrendin, bir bu mu kusur kaldı! diye cevap verenlere inat okunacak bir kitap...

İnsanlar tarih boyunca üretmek ve keşfetmekten hiç vazgeçmedi. Mesela yer çekimi kanunun İngiliz Bilim adamı Newton'un başına elma düşmesiyle keşfettiği bilmeyenimiz yoktur. Bunun gibi bilimsel olmasa da günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen pek çok şeyimizin tarihi en az yer çekimi kanununun bulunuş hikayesi kadar ilgi çekici. Carpe Diem kitaplar arasından çıkan “” isimli kitapçık ilginç ve eğlenceli bilgiler veriyor.

Smokin, günümüzde erkeklerin çok özel gecelerde giydiği bir kıyafet olarak bilinir. İngilizce karşılığı smoking jacket yani 'tütün içme veya tüttürme elbisesi'olan bu kıyafeti ilk tasarlayan kişi Prens Yedinci Edward. Galler Prensi, 1886 yılında gittiği bir Hindistan gezisinde sıcaktan bunalınca uzun ceketinin kuyruklarını kesmiş. Böylece Prens, özel günlerde giyilen en gözde kıyafetlerden biri olan smokinin günümüze ulaşmasını sağlamış.

Sağlığın en büyük düşmanı olsa da tiryakilerinin bir türlü vazgeçemediği sigaranın kaşifi ise bilindik bir isim; Kristof Kolomb. Kolomb, 1511 yılında şimdilerde insanların bırakmak için nerdeyse bin takla attığı sigaranın ana maddesi tütünün yapraklarını keşfetmiş. Kristof Kolomb, bu maddeyi İspanya ve Portekiz'e götürerek, Fransız Büyükelçisi Jean Nikot ve halkına şifa diye tanıtmış. Bu arada elçinin adı bilim adamları tarafından sigaranın zehri olan nikotine verilmiş.

ALKIŞLANIRSAN AMAN GURURLANMA!
Herkes alkışlanmak ister. Çünkü biliriz ki yaptığımız bir şey takdir edilmiş, beğenilmiştir. Dünyada ilk kez kimin kimi alkışlandığı bilinmese de alkışın Türkiye'ye Tanzimat'la beraber girdiği tahmin ediliyor. Biz alkışlanırken gururlansak da, Osmanlı padişahları ise gururlanmaması gerektiğini hatırlıyorlardı. 'Gururlanma padişahım senden büyük Allah var' diye slogan atan halk, bu şekilde dünyanın ve makamın geçiciliğini anlatmayı istiyordu.

TÜRKLER GELİNLİĞİ DÜNYAYA YAYDI
Birçok şeyin tarihi yüzyıllara ve çeşitli halklara dayanırken gelinlik, Türk toplumundan dünyaya yayılan bir düğün kıyafeti olarak dikkat çekiyor. Bugün beyaz rengiyle bilinen gelinlik, Türklerin yerleşik hayata geçmesi ve İslam'ın kabul olunmasından sonra Araplara geçmiş. Türklerin gelinlik adetine hayran kalan Avrupalı zenginler ülkelerine döndüklerinde Türk kültürünü de yanlarında götürmüş. Böylece gelinlik Avrupalı genç kızların gözdesi olmuş, Türkiye'de ilk beyaz gelinliği ise İkinci Abdulhamit'in kızı Naime Sultan giymiş.

SATRANCIN ATASI 'ÇATARUNGA'
Günümüzde nerdeyse zeka testleriyle ile eş değerde sayılan Satranç oyunu 4000 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor. Satranç, ilk kez Hintli düşünür Herrassabbin Dahire tarafından keşfedilmiş, satrancın yaygınlaşmasını yine Hint asıllı Liclac İbn- Sita sağlamış. Satranç oyunu keşfedilmeden önce atası olarak kabul edilen 'çatarunga' oyunu Hindistan'da yaygınlaşmış. 1400 yılında fil ve vezir taşlarının bulunmasıyla satranç oyunu hareketlilik kazanmış. Bu arada satranç, yüzyıllarca taraflar arasında çocukken oynanmaya başlayan, saç sakal ağarıncaya kadar devam eden bir oyun olarak ün salmış.