BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Her 4500 kişi bu yüzden ölüyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Umut Vakfı'nın verilerine dayanarak Türkiye'de silah kullanımına dikkat çekti.

Abone ol

Savaş koşullarını hazırlamaya odaklanmış olan silah tacirlerinin “müşterisi” ne yazık ki sadece devletler veya silahlı örgütler değil, aynı zamanda tek tek bireylerdir.

Türkiye’deki bireysel silahsızlanma çalışmalarının başını çeken Umut Vakfı’nın verilerine göre sırf bu yılın ilk beş ayındaki olay sayısı, geçen seneye oranla yüzde 12, ölüm olaylarındaki artış ise yüzde 15.

Vakfın değerlendirmesi, intihar olaylarının da arttığına işaret ediyor. Ayrıca “kendisini ve yakınlarını korumak için” silah edinenlerin yüzde 44’nün, silahı kendi yakınlarına doğrulttuğu da Vakfın tespitleri arasında.

HER YIL 4500 KİŞİ SİLAHLA HAYATINI KAYBEDİYOR

Türkiye’de her yıl, ortalama 4.500 kişi ateşli silahlarla hayatını kaybediyor. Yaralanan veya sakat kalanları sayısı da eklendiğinde, ortaya korkunç bir tablo çıkıyor.

Olaylarda ele geçirilen silahların yüzde 85’i ruhsatsızken, hükümetin ve ilgili birimlerin bu konudaki zaafı dikkat çekicidir.

Gerek biz siyasetçiler, gerek silahsızlanma için çaba sarfeden insan hakları savunucuları, STK’lar; her yıl 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü vesilesiyle bireysel silahlanmanın müsebbip olduğu ölüm ve yaralanmalara dikkat çekiyoruz. Oysa bireysel silahlanmaya karşı hepimizin daha aktif bir mücadele yürütmesi gerekiyor.

SİLAHLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA MÜMKÜN

Silahların olmadığı bir dünyayı hayal bile edemeyeceğimiz kadar ihtimal dışı kılan silah lobilerine karşı bu hayali diri tutmak zorundayız. Yakınımızdakilerden başlayarak, insanları silah almak fikrinden caydırmaya çalışmak bile önemli bir çabadır. Bundan asla geri durmamalıyız!
Bireysel silahsızlanma konusunda hükümetin de üstüne düşen görevi yerine getirmesini bekliyoruz. Cinayetlerin çoğunun ruhsatsız silahlarla gerçekleştirildiği bilgisinden hareketle; bu konudaki denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Eğitim müfredatında silahlanmaya karşı unsurlara yer verilmelidir.

Ayrıca unutmayalım ki, adalet ve güvenlik sisteminin olması gerektiği gibi işlememesi de bireyleri silahlanmaya itiyor. Bir taraftan bireyleri silahlanmaya teşvik eden unsurları mercek altına almak, öte yandan bireysel silahlanmayı engellemek için daha katı kurallar getirmek gerekir.
Aksisi, cinayetlere göz yummaktır.

Unutmayalım; silahların değil, insanların konuştuğu bir dünya mümkün!