BIST 10.086
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.394,41
HABER /  GÜNCEL

Helmut Kohl: Almanya yönsüz kaldı

Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl, bir zamanlar himayesinde yetişmiş olan şimdiki başbakan Angela Merkel'in liderliğini sert dille eleştirdi.

Abone ol

Nadiren mülakat veren eski başbakan Helmut Kohl, Almanya'nın dış politikasının yönsüz olduğunu ve ülkenin dünya üzerindeki etkisinin tehlike içinde bulunduğunu belirtti.

81 yaşındaki eski Başbakan Kohl, Başbakan Angela Merkel'in euro bölgesindeki borç krizini yönetme şeklini ve BM'de Libya'ya askeri müdahaleye izin verilmesi için yapılan oylamada, Almanya'nın çekimser kalmasını da eleştirdi.

BBC'nin Berlin muhabiri Steve Evans, eski başbakan Kohl'ün yanı sıra, parti içindeki diğer isimleri rahatsız eden iki konunun, Almanya'nın Libya'daki askeri operasyonlara katılmama kararıyla, euro bölgesinde yaşanan kriz karşısındaki tavrı olduğunu belirtiyor.

Kohl, mülakatında, "Dünya üzerinde meydana gelen çok büyük değişiklikler, nereye ait olduğunuz veya nereye doğru gittiğiniz konusunda hiçbir görüşünüz ya da fikriniz olmaması için bir bahane olamaz." dedi.

Almanya'nın etki gücünü Amerika Birleşik Devletleri'ne kaptırdığını savunan Kohl, "Almanya, gerek ülke içinde, gerekse dışarda tahmin edilebilir bir unsur olmaktan çıktı." dedi.

Helmut Kohl'ün eleştirilerine yanıt veren Angela Merkel ise, farklı zamanların farklı tepkiler gerektirdiğini söyledi ve hükümetinin bugünün zorlu badirelerini atlatmak için kararlı bir şekilde çalışma yürüttüğünü söyledi.