BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  GÜNCEL

HDP’li vekiller tutuklanabilir

HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kalkması için dört kriter olduğunu söyleyen Şentop dokunulmazlıkların kalkması halinde HDP’lilerin tutuklanabileceğini kaydetti

Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TBMM’de gazetecilerle sohbetinde bazı HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.

Dokunulmazlık dosyalarının Karma Komisyon’da gündeme alınması için yoğun talep olduğunu belirten Şentop, MHP ve CHP’den peş peşe talepler geldiğini kaydetti. 

Şentop, hangi dosyaların karma komisyon gündemine alınacağına nasıl karar verileceği konusundaki soruları ise şöyle yanıtladı: “Daha önce uygulanan birtakım kriterler var. Cumhuriyet Senatosu İçtüzüğü’nde bulunan kriterler bunlar. Bunu yürürlükten kalkmasına rağmen Anayasa Mahkemesi de uygulamış. Bunların birincisi isnadın ciddiliği, ikincisi; siyasi mülahaza ile soruşturma yapılıp yapılmadığı, üçüncüsü; kamuoyu etkisi, suçun dosyanın kamuoyunda uyandırdığı etki ve dördüncüsü; milletvekilinin şeref haysiyetinin korunmasıyla ilgili bir kriter. Bu kriterler içinde kamuoyu etkisi en önemli tabii...”

Yargıdan taziye çadırı, özerklik çağrılarına ilişkin dosyaların henüz TBMM’ye ulaşmadığını dile getiren Şentop, Başbakanlık’a intikal ettirilen dosyalar arasında 6-8 Ekim olaylarına ilişkin dosyalar olduğunu söyledi. HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik geçmişte açıklamalar yaptığını anımsatan Şentop, “MHP ve CHP istiyor, oybirliği ile dokunulmazlıkların kaldırılması kararı çıkabilr mi?” sorusunu “Çıkabilir” diye yanıtladı.

41 HDP’linin 261 dosyası var 

Şentop, komisyon gündemine kaç dosyanın gelebileceği konusundaki soruya ise, “Bir şey söylemek doğru olmaz. HDP’li 41 vekilin 261 dosyası var. Şimdilik tabi” karşılığını verdi. Şentop gazetecilerin “Dokunulmazlıkları kalkan vekiller tutuklanabilir mi?” sorusunu “Dokunulmazlıkta anayasa dört şeyi engeller. Bir gözaltına alınamaz, ikincisi sorgulanamaz, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Kaldırıldığı zaman da bunların hepsi olabilir. Tutuklama olabilir de olmayabilir de, bu dosyaların akıbetine bağlı” diye yanıtladı.

Vekillik düştüyse dönem sonuna bırakmak anlamsız

Mustafa Şentop, mahkeme kararının uygulanmasının milletvekilliği döneminin sonuna bırakılması konusunda anayasadaki iki hüküm arasında farklılık bulunduğu tartışmalarının anımsatılması üzerine şöyle konuştu: 

“Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin milletvekilliğini düşüremiyorsunuz ki. Yargılanacak, Yargıtay aşamaları geçilip kesin hüküm verildiğinde, milletvekilliğine engel bir ceza ise o zaman otomatik düşer. Yargıtay kararı Meclis Genel Kurulu’nda okunduğunda düşer. Geçen sefer (BDP’li Kemal Aktaş kararı) okunmadı, bekletildi biraz. Ama biraz zorlama yorumlardı bunlar. Danışma Meclisi’nde bir türlü olmuş, MGK’da bir türlü olmuş. Uygulamada şöyle; milletvekili seçilmesine engel olmayan dosyalar bakımından, verilen kararların uygulama ve infazı dönem sonuna bırakılır. Milletvekili seçilmesine engel değilse zaten vekilliği de düşmüyor demektir. Uygulaması dönem sonuna bırakılır. ”