BIST 9.530
DOLAR 32,44
EURO 34,79
ALTIN 2.479,12
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li vekilin iddiası! Soykırıma ve uğradık

HDP'li Garo Paylan, nüfus cüzdanının din hanesinde Hristiyan yazdığı için mağdur olduğunu söyledi, "Geçmişte soykırıma uğradık" dedi.

Abone ol

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, kimlik kartlarında yapılacak değişikliklerle ilgili konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapan Torba Yasa Tasarısı görüşüldü. Genel Kurul'daki görüşmelerde HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, kimlik kartlarında yapılacak değişikliklerle ilgili söz aldı ve azınlıkların uğradığı ayrımcılığa dikkat çekti.

"AYRIMCILIĞA UĞRADIK"

Kendi kimlik kartını göstererek, din hanesinde "Hristiyan" yazdığını ve çocukluğundan beri gittiği kurumlarda onlarca kez ayrımcılığa uğradığını anlattı. Plan ve Bütçe Komisyonunda kimlik kartlarında din hanesinin kaldırılması için verdikleri önergenin reddedildiğini anlatan Garo Paylan, Türkiye'nin bu yüzden AİHM'de mahkum olduğunu, AB ülkelerinin hiçbirinde vatandaşların kimlik kartında din hanesi bulunmadığını kaydetti.

"SOYKIRIMDAN SONRA DEDEMİN MALVARLIĞI GASPEDİLDİ"

Din hanesinin yol açtığı ayrımcılığı anlatan Paylan, "İsteyen boş bıraksın' deniyor. O zaman da kamu görevlileri 'demek ki ateist' diye bakar karşısındakine. Teşkilat-ı Mahsusa'dan kalma başka bir uygulama daha var; Lozan'daki azaltılmışlarla ilgili soy kodu var. Ermenilerin 2, Rumların 1, Musevilerin 3, Süryanilerin 4'tür. Niye tutar devlet soy kodunu? Varlık Vergisinde uygulamıştır. Soykırımdan sonra ayağa kalkmaya çalışan dedemin mal varlığı, bir kez daha varlığının 10 misli varlık vergisi uygulanarak gasbedilmiştir. Soy kodu hala devrededir. Devletimiz vatandaşın diniyle uğraşmamalı" diye konuştu.

MHP'Lİ VEKİL: "GERÇEK DIŞI İFTİRALAR"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Paylan'ın konuşmasındaki soykırım ifadesine itiraz ederek, "Soykırım söz konusu bile değildir. Bir mahkeme kararı yoktur. Bunlar, birtakım Türkiye düşmanlarının gerçek dışı isnat ve iftiralarıdır. Fakat gerçek olan, belgelere dayanan bir husus vardır, o da: O dönemde, belli bir tarih kesitinde Hınçak ve Taşnak çetelerinin katliamları söz konusudur" ifadelerini kullandı.