BIST 10.245
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,61
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'li Tuncel'den Erdoğan'a Taksim daveti

HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel HDP'nin parti grup toplantısında konuştu. Başbakan Erdoğan'ı 1 Mayıs'ta Taksim'e davet etti.

Abone ol

Erdoğan'ı 1 Mayıs'ta Taksim'e çağıran Tuncel, 'Sayın Başbakan işçiler emekçiler çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak istiyorlar ya siz? Hatta siz de gelin Taksim'e hep birlikte kutlayalım' dedi.

BDP’li milletvekillerinin katılımıyla TBMM’de grup kuran Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri, Meclis’te ilk resmi grup toplantısını gerçekleştirdi.

GRUP TOPLANTILARI HDP ÇATISI ALTINDA DEVAM EDECEK

BDP’liler, salı günleri artık HDP çatısı altında grup toplantısı yapmaya devam edecek. Bugün ilk resmi grup toplantısını yapan HDP, Sebahat Tuncel başkanlığında toplandı. Grup toplantısında konuşan Tuncel, Irak’ta yaşanan olaylara değinerek konuşmasına başladı. Konuşmasında geçtiğimiz gün hasteneye kaldırılan Hatip Dicle’yi de anan Tuncel, “Dicle’nin şahsında zindanda olan tutsaklara selam ve sevgilerimizi iletiyorum.” dedi.

İşte Sebahat Tuncel'in açıklamalarında satırbaşları:

Gültan Kışanak 'Petrolden pay istiyorum' dedi kıyamet koptu. Aslında bu temel taleplerimizden biriydi. Kürtler bununla birlikte siyasi özerklik de istiyor. Ben buradan Türkiye halkına seslenmek istiyorum, yıllarca bize yalan söylediler Türkiye bölünecek diye. Türkiye'ye benzer ülke olan İtalya'da 20 özerk belge ilan edildi, İtalya dağılmadı, parçalanmadı. Kendi dillerinde eğitim yapan üniversiteleri var. Türkiye'de bir TRT Şeş var o da devlet kontrolünde.

'ŞUAN Kİ ANAYASA MİLİTARİST BİR YASADIR'

AKP'nin yaptığı uygulamalar çözüm sürecine hizmet etmemektedir. Demokratik Özerklik yasasının çıkarılması gerekiyor. Aynı zamanda anayasa da değişsin istiyoruz. Hala askeri yasayla yönetiliyoruz. Şuan ki anayasa militarist bir yasadır çünkü, askeri yönetimle yapılmıştır. Bu anayasa aynı zamanda Türk bir yasadır, diğer halkara yer verilmemektedir. Bu anayasa erkek bir yasadır, kadınların haklarını yok saymaktadır. 

'O HENDEĞİ KAPATIR O DUVARI DA YIKARLAR'

Halklarımıza diyoruz ki merak etmeyin haklarınız için mücadele veren bir grup var. Bu mücadelemize her zaman devam edeceğiz. Kürdistan bölgesel yönetiminde hendek kazılıyor bir yandan da Hatay sınırına duvar örülüyor. Rojova halkı o hendeği kapatır, o duvarı da yıkarlar. Rojova halkının devrimi ne hendekle ne de duvarla engellenebilir. Kürtlerden korkmayın, en büyük Kürt nüfusu Türkiye'dedir. O yüzden Türkiye'nin Ortadoğu politikalarını gözden çıkarması gerekiyor. AKP hükümeti eğer bu politikalarına devam ederse, daha büyük krizler savaşlar çıkacaktır.  

MISIR'DAKİ İDAM TARTIŞMALARI

Şimdi Mısır'da idam tartışmaları var. Biz daha önce bu kürsüde söyledik yine söylüyoruz biz idamlara karşıyız diyoruz. Sayın Başbakan İran'daki idamı onaylıyor nasıl oluyor bu? Biz İran'daki idama da, Mısır'daki idama da karşıyız. İnsan hakları böyle olmaz. 

ERMENİ SOYKIRIMI İDDİALARI

Türkiye'de konuşulan en önemli konulardan birisi de Ermeni Soykırımı. 23 Nisan görüşmelerinde Başbakan bir konuşma yaptı. 'Yüzleşmek gerek' dedi. Biz sayın Başbakan'a yüzleşme konusunda katılıyoruz. Ama yüzleşme böyle olmaz. Önce adını koyalım bu işin. 1915'te yapılan neydi soykırım mıydı, değil miydi? Başbakan'ın inkardan vazgeçmesini önemsiyoruz. Bu soykırım sadece Ermenilere karşı kullanılmadı. İnkar bu suçu örtmez yapılması gereken hesaplaşmaktır. Bunun zamanı gelmiştir. Ermeni kimliğinden dolayı Hrant'ın katilleri sokaklarda geziyorsa, demek ki burada adaletsizlik vardır.

'ERMENİ HALKININ YANINDAYIZ'

Dersim'dekilerin acıları tanzim edildi mi? Özür diliyorum demekle olmaz bunun yasasını çıkarmak gerek. Ermeni halkının acılarının azaltılması için gerekenler yapılmalı. Bunun hesabı sorulmadığı sürece biz de bu acının ortağı olacağız. Ermeni halkının yanında olduğumuzu bir kez daha buradan belirtelim.

'ERDOĞAN TURGUT ÖZAL'LA AYNI ZİHNİYETTE'

Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için Başbakan, Turgut Özal'la aynı zihniyettedir. Biz AKP hükümetinin bu HES pojelerinden ve nükleer santrallerden vazgeçmesini istiyoruz. Gezi'de mesele üç beş ağaç değildi. Ekoloji sadece çevre sorunu değildir, ekoloji politiktir.

1 Mayıs'ta tüm işçiler emekçiler alanlarda olacak ve biz de sendikalarla birlikte orada olacağız. İşçiler emekçiler, kadınlar da orada olacak. Bir çok kadın kendi emeğinin görülmediğinin farkında bile değil.

Her yıl binlerce işçi iş kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor. İşçi kazaları önlenebilir, patronları yücelten hükümet, gereken önlemleri alsa bunlar olmaz.

'YAPANA DEĞİL YAPTIRANA BAK'

Türkiye şimdi Taksim'e kilitlenmiş durumda. 1 Mayıs kutlamalarını Yenikapı'da yapacakmışız, Maltepe'de yapacakmışız sanane? Senin gittiğin yol yol olsa herkes o yoldan giderdi. Sen 2002'de iktidara gelmişsin 2009'da yasa çıkardın diyor ki 1 Mayıs'ı tatil ettirdim. Yapana değil yaptırana bak. Biz kabul ettirdik bunu, direndik ve hakkımızı aldık.

'GAZ YEMEKTEN KORKMAYIZ'

Taksim meydanı Türkiye işçi sınıfının hafızasıdır. Sen o hafızayı sildiremezsin, Sayın Erdoğan'a sesleniyorum, hepimiz 1 Mayıs'ta orada olacağız. Gelin bu inadınızdan vazgeçin siz yasakladığınızda işçiler orada olacak. Gaz yeme konusunda merak etmeyin, biz çok tecrübeliyiz. Gaz yemekten korkmayız. 1 Mayıs'ta Taksim'i işçilere emekçilere açın, bakın o zaman bayram havasında kutlanacak.

ERDOĞAN'A TAKSİM ÇAĞRISI

Sayın Başbakan bu işçiler emekçiler çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak istiyorlar, ya siz? Hatta siz de gelin Taksim'e, madem tatil ilan ettiniz, işçiden yanasınız emekçiden yanasınız... Gelin hep birlikte kutlayalım. Hangi hükümet işçiden emekçiden korkar ki? Biz tüm işçi ve emekçinin 1 Mayıs'ını kutlarız.