BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.433,22
HABER /  EKONOMİ

O tarih aslında herkes için değilmiş!

Kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak için 28 Nisan’ın son gün olduğu haberleri üzerine vatandaş şubelere koştu. Oysa 28 Nisan, herkesn değil sadece TÜDER Başkanı Aydın Ağaoğlu'nun son günüydü.

Abone ol

Kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak için 28 Nisan’ın son gün olduğuna yönelik haberler dün Türkiye genelinde büyük bir kaosa neden oldu.

Birçok vatandaş işyerlerinden izin alıp banka banka hesap izi sürdü, hareketsiz ya da unuttuğu hesabı olan bankalarla yollarını ayırdı. Vatandaşlar, Tüketiciler Derneği’nin (TÜDER) telefonlarını kilitledi.

HER VATANDAŞ İÇİN AYRI

28 Nisan, Türkiye’de herkesin değil sadece TÜDER Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun kullanmadığı hesabını kapatması için son günüydü. Yani her vatandaş için verilen tarih ayrı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), BDDK ile birlikte yayımladığı ve 1 Eylül 2013’te yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat hesapları ve diğer bankacılık ürünlerinden müşterilere bilgi verilmeksizin ücret alınamıyor.

Düzenlemeye göre, banka 180 gün hareket görülmeyen hesap sahiplerini bilgilendirmek ve hesabı kapatmak için 30 gün süre vermek zorunda. Eğer bu 30 gün içinde de müşteri hesabını kapatmamışsa o zaman bankanın bu hesaplardan işletim ücreti alması söz konusu oluyor.

YANLIŞ ANLAŞILMIŞ...

28 Nisan son gün haberlerinin vatandaşı yanlış yönlendirdiğini belirten TÜDER Başkanı Aydın Ağaoğlu, "28 Nisan benim kullanmadığım hesabımı kapatmak için son gündü. Bizim arkadaşlar bana bankadan gelen mektubu internet sitesine koyunca onu okuyan vatandaşlar da galiaba o tarihin herkez için geçerli olduğunu düşündü. Vatandaşların paniğe kapılmasına gerek yok. Ancak, vatandaşlar müsait zamanlarında hesapları olabilecek bankaları mutlaka kontrol etsinler ve mutlaka bankalardaki iletişim bilgilerini güncellesinler. İletişim bilgilerini güncellemezlerse ileride sıkıntıya girebilirler" diye konuştu.

HESABI ONDA TUTMAK ŞARTIYLA BAŞKA BANKA BİLE KAPATILABİLİYOR

Garabet needeniyle kaos yaşanırken, şuube şube gezen vatandaşaların başına de gelmeyen kalmadı. Hesap açarken sözleşmeyi kurye ile müşterinin ayağına gönderen ve bütün kolaylıkları sağlayan bankalar, iş hesap kapatmaya gelince adeta bin dereden su getirtiyorlar. Hesap kapatmak isteyen müşteri şubesine gidip ıslak imza atmak zorunda. Hesap başka bir şehirde ise bazı bankalar faks yoluyla kolaylık sağlarken, bazıları ise sağlamaıyor.

Hatta başka bir şehirde 3 bankada birden hesap kapatmak isteyen müşteriye, "Bizdeki hesabı tutarsan, diğer iki bankadaki hesabı kakpamaya aracılık ederiz" diyen banka bile var.

PEKİ VATANDAŞ NE YAPMALI?

- Bankalardan gelen uyarı SMS ve mail’leri çok dikkatli okumalı.

- Hesap sahibi bankalardaki iletişim bilgilerini mutlaka güncellemeli.

- Bankalarla temasa geçip hesabı olup olmadığını araştırmalı.

ÜCRETİ 120 LİRA

Hesaplarını kapatmayan vatandaşlara bankadan her yıl için 50-120 lira arasında değişen fatura çıkarılıyor.