BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Hayatı göktaşlarına borçluyuz

Meğer göktaşları, yeryüzünde hayatın ortaya çıkması konusunda çok önemli işlev üstlenmiş. Bilimadamları bu durumu açıkladı;

Abone ol Meteoritlerin (göktaşlarının), yeryüzünde hayatın ortaya çıkması konusunda çok önemli işlev üstlendiği bildirildi.

"Nature Geoscience" dergisinin son sayısında yayımlanan makaleye göre, Japon bilim adamları meteoritlerin hayatın oluşmasındaki etkisini laboratuvar ortamında inceledi.

"Kondritik meteoritler" organik moleküllerin ortaya çıkması için elzem olan karbon, demir ve nikel elementlerini ihtiva ediyor.

Yoşihiro Furukava başkanlığındaki araştırmacılar, "kondritik meteoritlerin ilkel okyanusa düştükleri şartları yeniden oluşturdular." Bu amaçla, bu kimyasal elementleri 6 saat boyunca 450 dereceye kadar ısıtıp yüksek hızlara çıkardılar.

Araştırmacılar, deneyler sonucunda aralarında aminoasit ve yağ asitlerinin de bulunduğu çok sayıda organik molekül oluştuğunu görünce, ilkel yeryüzüne düşen meteoritlerin tetiklediği sentezlerin, organik moleküllerin oluşumunda önemli rol oynadığına hükmetti.

Furukava ve arkadaşları, hayatın gelişmesi için gerekli organik moleküllerin çoğunun, karbon ve demir içeren dünya dışı cisimlerin milyarlarca yıl önce ve milyonlarca yıl boyunca okyanuslara düşmesiyle oluştuğu sonucuna vardıklarını belirtti.

Dünyanın 4,5 milyar yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Hayatın başladığı ilkel okyanusun da yeryüzünde sıcaklığın azalıp atmosferdeki buharın yoğunlaşmasıyla 4,3 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor.