BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Havai fişek de silah kapsamında

Son aylarda molotofun yanı sıra eylemlerde sıkça kullanılmaya başlayan havai fişeklere de hapis cezası geliyor

Abone ol

Meclis İçişleri Alt Komisyonu, eylemlerde kullanılan hava fişekler için 1 yıl hapis cezasını öngören maddeyi 'Yeni silah kanunu tasarısı' kapsamına aldı.

TBMM İçişleri Komisyonu’nda oluşturulan alt komisyon, silah yasa tasarısı üzerinde çalışmalarını sürdürürken havai fişeklerin ceza kapsamına alınmasını benimsedi. Askerlerini MİT’e ve polise, askeri ağır silah ithal yetkisi verilmesine ilişkin itirazları ise dikkate alınmadı.

Tasarıda ruhsata bağlı hale getirilmesi öngörülen bayıltıcı spreyler ile biber gazlarının ise ruhsata tabi olmaktan çıkarılmasına karar verildi. Bayıltıcı spreylerin özellikle yalnız yaşayanlar için bir savunma aracı olarak kullanıldığına dikkat çekildi. Bunun üzerine söz konusu spreylerin belirli yerlerden ve kimlik karşılığı alınabilmesi yönünde düzenleme yapılması benimsendi.

Komisyon, bazı silah üreticilerinin G3 ya da daha ağır silah görünümünde üretilen av silahlarına izin verilmesiyle ilgili talebine ise “hayır” dedi. Askerlerini MİT’e ve polise, askeri ağır silah ithal yetkisi verilmesine ilişkin itirazları ise dikkate alınmadı.

Çoğunlukla Karadeniz bölgesinde köstebek avı için kullanılan el yapımı silahlar da tasarıya girdi. Bu silahla işlenmiş suçlarda mahkemelerin Emniyet'ten görüş sorması ve yasal bir yanıt verilememesi konusundaki boşluk giderilecek. Köstebek silahı da tanımlanarak yeni yasada yerini alacak. Köstebek silahı kılıç, zıpkın, bıçaklarla birlikte 4'üncü kategori silahlar arasında yer alacak.