BIST 10.471
DOLAR 32,85
EURO 35,18
ALTIN 2.452,87
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Havadaki enerji ile ısıtacak

Alarko Carrier'in distribütörü olduğu Toshiba'nın "Estia" ısıtma - soğutma cihazı Türkiye'de satışa sunuldu.

Abone ol

Ana enerji kaynağı olarak havadaki ısıyı kullanan cihaz, doğalgaza göre enerji maliyetini İstanbul'da yüzde 30, diğer illerde yüzde 50 düşürecek. Kendisini 2-3 yılda kendini amorte eden ürünün iç piyasada satış fiyatı 8 bin Euro'dan başlayacak.

İlk etapta villalar, binalar ve benzin istasyonu gibi ticari işletmelerin hedeflendiği Estia'nın bu yıl 900 ile bin adet satışı hedefleniyor.

Toshiba Estia'nın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Alarko Carrier Genel Müdür Önder Şahin, Elazığ'da 6.0 büyüklüğünde meydana gelen depremde yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunarak sözlerine başladı. Toshiba Estia'nın, havadaki sıcaklığı dışarıdan alarak evin içindeki ısınma suyuna yüklediğini, böylece hem evin, hem de evdeki suyun ısınmasını sağladığını belirtti.

"PENCEREYİ AÇANLA, TİTREYEN AYNI PARAYI ÖDEMEYECEK"

Türkiye'de ısıtma, soğutma pazarının bu yıldan itibaren yeni bir viraj aldığını belirten Şahin, hükümetin ortaya koyduğu Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ile enerji verimliliğinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Bu düzenlemeye göre binalarda çok daha az enerji kullanımı amaçlandığını dile getiren Şahin, yönetmelikle binaların yanıtılmasının istendiğini, ısıtma - soğutma cihazları için de şartlar getirdiğini bildirdi. Önder, "Isıtma cihazları yüksek verimlilikte olacak. Merkezi sistemle ısınan binalarda her kat ısındığı kadar ödeyecek. Kışın çok ısındım diye pencereyi açanla, titreyenler aynı parayı ödemeyecek. Yani binalara enerji kimlik belgesi verilecek.Binaların enerji performansı ölçülecek. Tabi bütün burlar yarın olmayacak. Belli hazırlıklar yapılıyor. Bütün bunlar, bu yıldan sonra yapılan binalar için zorunlu olacak" dedi.

ESTİA İLE PAZAR LİDERİ OLURUZ

Toshiba Global Satış Grup Müdürü Hideyuki Kumazawa, Türkiye'de klima sektörünün hızlı birşekilde büyüdüğünü, büyümenin bu şekilde devam etmesinin beklendiği öngörüsünde bulundu. Firma olarak son beş yılda satışları ortalama yüzde 120 artırmayı başardıklarını dile getiren Kumazawa, "Havadan suya ısı pompası sisteminin başarılı olacağına eminiz. Bununla pazar lideri olacağımaz eminiz" dedi. Kumazawa, Alarko Carrier'in Türkiye'deki 300'ün üzerindeki bayisinde sistemin satılacağı bilgisini verdi.

İNGİLTERE 900 POUNDA KADAR TEŞVİK VERİYOR

Alarko Carrier Ürün Yöneticisi Koray Fedar, Avrupa'da en fazla enerjinin ısınma, sıcak su tüketimi için kullanıldığını, ülkemizde de bunun farklılık göstermediğini söyledi. Avrupa Birliği'nin karbondioksit salınımını 2020'de yüzde 20 düşürme hedef doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynakları kulanımının yüzde 20 artırılması ve ürünlerin yüzde 20 daha verimli kullanılmasına karar verildiğini hatırlatan Fedar, "Bu nedenle Avrupa'nın bir çok ülkesinde ısı pompası sisteminin kullanılması teşvik ediliyor. Bunun için son kullanıcılara vergi iadesi yapılıyor" dedi. İngiltere'de son kullanıcılara 900 Pound'a kadar vergi iadesi sağlandığını, bunun karşılığında 3.2 kilovat verim oranı sağlanmasının talep edildiğini söyleyen Fedar, Fransa'da ise 3.3 verim oranına karşılık yapılan harcamanın yüzde 40'ının vergi iadesi olarak vatandaşa geri döndüğünü söyledi. Fedar, bu sayede halkın enerji faturasının da düştüğünü dile getirdi. Bu açıdan değerlendirildiğinde Toshiba Estia'nın yüksek verimli ve çevre dostu bir ürün olduğunu söyleyen Fedar, sistemin doğalgaza göre yüzde 50 tasarruf sağladığını kaydetti. Fedar,"Toshiba Estia'nın bir yıl çalışması durumunda yıllık verim oranı 7'nin üzerine çıkıyor. Bu İstanbul'da doğalgaz sistemine göre yüzde 30 ile 50, diğer şehirlerde de yüzde 50'ye kadar enerji faturalarında tasarruf getiriyor" dedi.

TEŞVİK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

Toplantı sonrasında soruları yanıtlayan Önder Şahin, cihazın apartman dairesinden, villaya, bir benzin istasyonuna kadar her yerde kullanılabileceğini söyledi. Türkiye'de kilovatına göre ürünün satış fiyatının 8 bin Euro'dan başladığını açıklayan Şahin, "İstanbul için yılda yüzde 35 tasarruf yapıyorsa, 3 yılda kendini amorte eder. yüzde 50 tasarruf sağlayan bir şehirle karşılaştırırsanız 2 yılda kendini amorte eder" dedi. Şahin, 2010'da ürünün 900 ile bin adet satışının hedeflendiğini bildirdi. Türkiye'de bu sistemin teşvik edilmediğini açıklayan Şahin, "BEP yasası yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik ediyor ancak bizim yasamızda Avrupa'daki gibi bir teşvik yok. Olması için derneklerle birlikte çaba gösteriyoruz" dedi.