BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

Hatip Dicle kararı AİHM'e taşındı

1 yıl 8 ay kesinleşmiş hapis cezası üzerine YSK'nın milletvekilliğini düşürdüğü Hatip Dicle hakkını AİHM'de arayacak.

Abone ol

Hatip Dicle'nin avukatı Levent Kanat yaptığı başvuruda, Hatip Dicle'nin 23 Ekim 2007 tarihinde bir haber ajansına yaptığı açıklamalar üzerine Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2. maddesi uyarınca 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ifade etti.

Kanat'ın başvurusunda Dicle'nin ceza almasına neden olan o konuşmayla ilgili de bilgi verildi.

Buna göre Dicle, "Silahlı çatışmanın taraflarından biri olan PKK isimli örgüt 2006 yılında silahlı çatışmayı askıya aldığını, tek taraflı bir ateşkes ilanı ile kamuoyuna duyurduğu" açıklamasından sonra bir ajans muhabirine "...bu ateşkes fiilen geçersiz hale geldi ordunun operasyonları durmadığı takdirde onlarda meşru müdafaa haklarını kullanırlar, çatışmalar bu şekilde bugüne kadar geldi..." dedi.

Bu sözler üzerine 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesindeki düzenlemeye muhalefet ettiğinden bahisle 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRILIK İDDİASI

Yargılama sürecinde savunmalar ve hukuki değerlendirmeler açısından sıkıntı olduğunu ileri süren Kanat bu karara dayanılarak YSK'nın verdiği milletvekilliğinin düşürülmesi kararını eleştirerek şu taleplerde bulundu:

''Sözleşme hükümlerine aykırı olarak verilen karar gereğince bağımsız milletvekili seçim tutanağının iptalinin sorumluluğunun Yüksek Sözleşen tarafta olduğunu düşünmekte ve sözleşmenin 9.maddesi, 10.maddesi, 13.maddesi, 14.maddesi ve sözleşmeye dair 1 no'lu protokolün 3. maddesindeki düzenlemeler ile güvence altına alınan haklarına yönelik bu ihlalin tespitini istemektedir.

Başvurucu yukarıda belirtilen ihlallerin, sözleşme hükümleri karşısındaki durumunun tespitini, Türk Ulusal Hukuk mevzuatının sözleşme hükümlerine uygun hale getirilmesini, haksız ve hukuka aykırı yargılama nedeni ile uğradığı maddi ve manevi zararlar ile yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin tazminini talep etmektedir.''