BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hatay'da uçak düştü son dakika haberleri geliyor

HATAY'dan gelen son dakika haberine göre Samandağ ilçesine bir savaş uçağı düştü. Uçağın Suriye rejimine ait olduğu belirlendi.

Abone ol

HATAY Samandağı yakınında Suriye rejimine ait savaş uçağı düştüğü bildirildi. Düşen uçakla ilgili açıklamada bulunan Başbakan Yıldırım, "Suriye rejimine ait olduğu düşünülen MİG tipi bir uçağın Hatay Samandağ Yaylacık mevkisinde düştüğü yönünde bir bilgi var" diye konuştu. Hatay Valisi Erdal Ata da, uçağın enkazına ulaşıldığını ve kokpitin boş olduğunu duyurdu. 

Askeri kaynaklar, pilotun atladıktan sonra uçağın bir süre daha düz istikamette uçarak Türkiye tarafına düştüğünü, kokpit ve enkazın bulunduğunu söyledi. Pilotun da atladıktan sonra gönderdiği sinyalden Suriye tarafına inmiş olabileceği değerlendirilirken, her ihtimale karşı Türkiye topraklarında da arandığı bildirildi. Suriye'ye ait savaş uçağının pilotuna ait olduğu değerlendirilen paraşüt, Altünözü ilçesinde bulundu.

Hatay Samandağı yakınında Suriye rejimine ait MİG-21 savaş uçağı düştü. Hatay Valisi Erdal Ata, ekiplerin uçağın enkazına ulaştığını ve kokpit yerinin boş olduğunu açıkladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım,gazetecilerin Hatay'a düştüğü iddia edilen Suriye uçağına iddialarına yönelik sorularını yanıtladı. 

Başbakan Yıldırım, "Suriye rejimine ait olduğu düşünülen MİG tipi bir uçağın Hatay Samandağ Yaylacık mevkisinde düştüğü yönünde bir bilgi var. Pilotun atladığı yönünde bilgiler geliyor. Oradaki birliklerimiz arama kurtarma çalışmasına destek oluyorlar. Şimdilik bilgi bu kadar" ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, "Uçak Türkiye sınırları içerisinde mi düştü?" sorusu üzerine Yıldırım, "Bu konuda netlik yok. Bizim sınırda da olabilir, Suriye sınırında da olabilir araştırmalarla bu ortaya çıkacak. Düşme nedeni konusunda da henüz bir netlik yok ama o bölgede hava şartlarının oldukça olumsuz olduğu yönünde raporlar var" yanıtını verdi.

HATAY VALİSİ: UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI

Uçağın muhtemelen Suriye tarafına ait olduğunu aktaran Hatay Valisi Erdal Ata, şunları kaydetti:

"Biraz önce aldığım bilgiye göre, jandarma timleri ve sağlık ekipleri uçağın enkazına ulaştılar. Uçağın kokpit yerinin boş olduğu görüldü. Pilotların atlayarak kurtuldukları kanaatindeyiz. Onları arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hem jandarma hem emniyet hem de AFAD ekiplerimiz arama kurtarma çalışmalarını yapıyorlar."

Hatay Valisi Erdal Ata, ilk yaptığı açıklamada, düşen uçağın Suriye tarafına ait olduğunu değerlendirdiklerini, Türk sivil havacılık ve silahlı kuvvetlerine ait bölgede herhangi bir uçuş faaliyetinin olmadığı şeklinde bilgiler aldıklarını ve teyit ettiklerini söylemişti.

Uçak enkazı konusunda net bilginin olmadığını aktaran Ata, "Muhtemelen belki karşı tarafa da düşmüş olabilir uçağın enkazı. Ayrıca vatandaşların verdiği bilgiye göre, pilotların paraşütle atladığı şeklinde bilgi var. Onları da araştırıyoruz, hem emniyet hem jandarma hem AFAD ekiplerimiz, pilotların muhtemelen atlamış olduğu bölgelerde arama tarama ve kurtarma çalışmaları yapılıyor." diye konuşmuştu

Ata, sınır ihlali var mı şeklindeki soru üzerine de "Hayır bu olayın sınır ihlaliyle ilgisi yok. Zannediyorum karşı tarafta meydana gelen teknik arıza mıdır, başka türlü bir olay mıdır, onu bilmiyoruz. Yani bizim taraftan uçağa yapılan herhangi bir müdahale söz konusu değil. Teknik olarak mı düştü, yoksa vuruldu mu onu bilmiyoruz. Büyük ihtimalle savaş uçağının söz konusu olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

HATAY'A DÜŞEN SURİYE UÇAĞININ İLK GÖRÜNTÜLERİ

PİLOTSUZ YARIM SAAT UÇABİLİRLER

Askeri havacılık uzmanı Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş ise “Pilot atladıktan sonra  flaplar düz istikamette bırakılmış ise uçak bir süre uçar. Pilotsuz uçuş süresi yarım saati bile bulabilir. Geçmişte Diyarbakır semalarında bir uçakta yangın çıktığını düşünen pilot uçaktan atlamıştı ve uçak Batman’a kadar giderek düşmüştü. Büyük ihtimalle bu uçak da kötü hava koşullarından veya aldığı hafif bir yaradan dolayı bir süre pilotsuz gittikten sonra düşmüştür. Pilot sağ olarak kurtulduysa uzaya sinyal vererek yerinin nerede olduğunu bildirebilir” dedi.