BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın başarısı işte burada gizli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt gezilerinde ev daveti alıyor sanki o evin bir bireyi gibi sevilip sayılıyor. Peki Erdoğan'a olan bu ilginin altında ne var?

Abone ol

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lider imajını değerlendirdi. Türk, Erdoğan'ın oldukça güçlü bir lider imajının bulunduğunu bunu da oldukça gelişmiş bir iletişim yeteneğine borçlu olduğunu söyledi.

Sezai Türk, TRT Haber'de Nilgün Balkaç'ın sorularını cevapladı. Siyasal iletişim açısından liderlerin performanslarını değerlendiren Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı anlatırken hitabet gücüne dikkat çekti, onu benzerlerinden ayıran yönlerini anlattı. İşte Türk'ün o sözleri:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitabet gücü artık herkesin kabul ettiği bir gerçek. Onu bu noktada farklı kılan bir başka unsur ise etkileşimli bir konuşma yapıyor olması. Yani konuşma yaparken hedef kitlesiyle adeta sohbet ediyor. Bunun yanında dikkat çeken bir diğer noktası ise konuşma sırasında ellerini asla saklamıyor. Ellerini saklamamasının bir sebebi var. Bu şu anlama geliyor, karşı tarafa hedef kitle açısından. Sizden gizlediğim hiçbir şey yok benim mesajı, hedef kitle açısından konuşmanın inandırıcılığını da pekiştiriyor. Zaten özgüveni çok yüksek bir lider. Yine konuşması sırasında kültürel kodları taşıyan figürleri çok sıklıkla kullanıyor. Bu da konuşma sırasında karşısındakiyle çok daha güçlü bir iletişim kurmasını sağlıyor.

"TOPLUMUN BİR PARÇASI GİBİ HAREKET EDİYOR"

Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir diğer özelliği de toplumun bir parçası gibi hareket ediyor. Düşünün, bireyin en mahrem yeri olan evidir. Sayın Cumhurbaşkanı gittiği her yerde, bu şekilde ev davetleri alıyor. Kısaca Türk toplumu, sanki evlerinin bir bireyi gibi Sayın Cumhurbaşkanı'nı davet edebiliyor. Bu sıcaklığı bulabiliyor insanlar. Sadece konuşması değil giyim tarzıyla da etkiliyor. Örneğin hafta sonları kravat takmıyor. Yine tercih ettiği renklere bakarsınız hepsinde bir uyum var ve tercih ettiği renkler karşısındaki insana güven veriyor. 

"KULLANILAN DİL SADE VE ANLAŞILIR"

Kullandığı dil açısından değerlendirdiğinizde ise çok sade ve herkesin anlayabileceği bir üslubu tercih ediyor. Baktığınızda karşısındakilere güven veren bir beden dili var ve anlatmak istediklerini de uygun bir dille, son derece sade, basit ama çok etkili ama kültürel ögeleri de kullanarak halkın içerisindeymiş izlenimi veriyor."